64. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga

Dana 28. 03. 2017 godine održana je 64. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga u prisustvu članova saveta: načelnika Rasinskog upravnog okruga – Branislava Vesića, predsednika opštine Aleksandrovac – Jugoslava Stajkovca, predsednika  opštine Trstenik – Aleksandra Ćirića i predsednika opštine Brus – Milutina Jeličića. Ispred ispred Grada Kruševca prisustvovala je načelnica odeljenja za društvene delatnosti Zorica Jovanović.

Osnovna tema sednice bila je Sprovođenja mera populacine politike u Republici Srbiji.

Sednici su  prisustvovali predstavnici  Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, gđe Slavice Đukić-Dejanović i to: Slađana Popović, Đura Prtljaga i Ana Čepzanović, koji su upoznali članove Saveta sa planiranim aktivnostima.

Kabinet ministra bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku planira da u narednih mesec dana, u okviru aktivnosti iz svog delokruga, raspiše Javni poziv za finasiranje pilot projekata podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji. Takođe, intenzivno se radi i na reviziji strategije podsticanja rađanja, kao i na dubinskom demografskom istraživnju,  istraživanju rada i roditeljstva i analizi mera koje lokalne samouprave sprovode.

U vezi pomenutog javnog poziva dva su osnovna preduslova da bi lokalna samouprava mogla da aprilicira, i to su:

  1. da lokalna samouprava ima i iz svog budžeta finansira mere podrške porodici,
  2. da lokalna samouprava ima formiran demografski savet. U pogledu ovog drugog uslova dovoljno je da svaka lokalna samouprava iz postojećeg Saveta za zdravstvo delegira po jednog predstavnika za sprovođenje mera populacione politike.

Oblasti, aktivnosti koje dolaze u obzir za sufinansiranje  su: podsticanje privredne aktivnosti sa uvažavanjem specifičnosti određenog područja, podsticanje rađanja, jačanje usluga podrška roditeljstvu, migracije, populaciona edukacija, jačanje brige o zdravlju.