Обележен јубилеј – 100 година од оснивања ОРВСС

Почетак обележавања великог јубилеја био је у знаку полагања венаца на Споменик код фонтане. Венце су положили републичка  и градска делегација Oрганизације резервиних војних старешина, Војска Србије, делегације Града, Расинског Округа, СУБНОР и друга удружења и организације. Прослава је настављена свечаном академијом у Крушевачком позоришту. Свечаности су присуствовали представници војног врха на челу са министром одбране Александром Вулином.

orvs

Председник Савеза организације резервних војних старешина Србије Милојко Николић истакао је да Савез окупља 88 организација у којима је више од 17.000 чланова и да те организације покривају читаву територију Србије. Резервне војне старешине су људи којима је потребна чврста веза са Министарством одбране и Војском Србије, „Сви морамо бити свесни одговорности и времена у којем живимо. Резервне војне старешине у својим организацијама морају наћи додатни мотив који ће их мобилисати на активност у доприносу, развоју и јачању наше државе, Позивам укупни састав на храброст, истрајност и љубав према јединој нам отаџбини коју по сваку цену морамо сачувати и што јачу предати будућим генерацијама”, поручио је Николић.

Министар одбране Александар Вулин, честитајући празник и велики јубиле истакао и да је Савез организација резервних војних старешина организација од посебног значаја за Министарство одбране јер ,,препознајемо исте вредности. Ово су људи који с правом кажу да без обзира да ли су активни или у резервном саставу, они су ту, на располагању својој земљи”, поручио је Вулин.

У знак захвалности што је допринео да организација резервних официра и подофицира поново добије статус организације од посебног значаја за одбрану земље, министру одбране Александру Вулину, председник Савеза Милојко Николић доделио је фигуру цара Лазара и почасну чланску карту. За заслуге у развоју и афирмацији организације, као и висок степен сарадње који је Савез остварио са установама Министарства одбране и Војске Србије, председник Савеза доделио је сабље војводе Степе Степановића првог и другог реда и комплете књига из едиције „Српске војводе у Великом рату”. Поводом века од оснивања, Савезу резервних војних старешина Србије додељена је Плакета Министарства одбране, коју је председнику Николићу уручио министар Вулин.