Oбележен почетак изградње Моравског коридора

Дана 15. 12.2019 године, у присуству председника Републике Србије, Александра Вучића, Амбасадора САД, Велике Британије и Турске, потпредседнице Владе и министарке грађевинарства др Зоране Михајловић, као и бројних грађана, данас су отпочели радови на изградњи Моравског коридора. Церемонији су присуствовали и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, бивши градоначелник (директор БИА) Братислав Гашић и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

koridor1

Само 9 дана по потписивању Уговора о изградњи са компанијом „Behtel Enka"  (америчко – турски
конзорцијум) почела је изградња саобраћајнице у дужини од 112,37 км којом ће бити повезани централни делови Србије (правцем исток – запад), тј. два најзначајнија путна правца државе који припадају и европској мрежи путева. Путни правац од Појата до Прељине повезиваће територију на подручју од 7 општина и градова са око 467.000 становника и то општину Ћићевац и Варварин, Град Крушевац, општину Трстеник и Врњачку Бању, Градове Краљево и Чачак.

Моравски коридор, осим што ће имати епитет најширег, (30 метара) биће и дигитални. То подразумева брзу и поуздану информацију у циљу безбедног одвијања саобраћаја. Сви дигитални уређаји – портали, ВМС знакови, метеоролошке станице, камере за надзор, бројачи саобраћаја, наплатне рампе, биће међусобно повезани. Изградњом Моравског коридора биће уређен и водоток и приобаље, а радови на уређењу корита Западне Мораве обухватиће укупно 16 хидротехничких објеката на нивоу регулације речног корита, корекције речног тока и реконструкцију постојећих и изградњу нових одбрамбених насипа. Тиме ће бити решен и проблем заштите од поплава. Ово је први такав систем на Балкану, додао је директор пројекта Енди Милунзи. Максимално дозвољена брзина биће 130 км на час, биће изграђено 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака и 31 пропуст. Радове на изградњи изводиће компанија Behtel Enka, а инвестиција је вредна скоро 800 милиона евра.

koridor2

Председник Александар Вучић рекао је да је поносан на све што је до сада урађено. „За две године биће завршена деоница Појате – Крушевац, за три Чачак – Краљево, а за 4 комплетан ауто пут. Добили смо најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе и све је максимално транспарентно”.

Додао  је, да је у октобру наша земља забележила највећи привредни раст у Европи и повећање кредитног рејтинга. Такође је најавио за 28. децембар, заједно са премијером Аном Брнабић, излагање о Плану развоја Србије до 2025. године.