ПАТРИЈАРХ СРПСКИ У МАНАСТИРУ СВЕТИ ЛУКА У БОШЊАНУ

31. октобра 2022. Патријарх српски, Његова Светост господин Порфирије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бошњану, на дан истоимене крсне славе овог Манастира.

bosnjane 1

У присуству бројних верника, освештано је и звоно, дар из Русије, добротвора из Санкт Петербурга. Патријарха српског у порти манастира Свети Лука дочекао је владика крушевачки господин Давид, заједно са свештеницима Крушевачке епархије. Изузетном догађају за све вернике овог краја присуствовали су и представници световне власти, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић.

Уз неимарске подухвате на изградњи, овај свети храм сакупио је чак 12 црквених звона. На овом последњем, највећем и највеличанственијем, осликане су фигуре Светог Саве и Светог Симеона, царске породице Романових, кнеза Лазара и Светог Сергеја Радоњешког. Тешко је око 15 тона, а израдили су га руски ливци. Према неким проценама, његов одјек ће се чути на даљини од чак 40 километара.

bosnjane 2