PATRIJARH SRPSKI U MANASTIRU SVETI LUKA U BOŠNjANU

31. oktobra 2022. Patrijarh srpski, Njegova Svetost gospodin Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu, na dan istoimene krsne slave ovog Manastira.

bosnjane 1

U prisustvu brojnih vernika, osveštano je i zvono, dar iz Rusije, dobrotvora iz Sankt Peterburga. Patrijarha srpskog u porti manastira Sveti Luka dočekao je vladika kruševački gospodin David, zajedno sa sveštenicima Kruševačke eparhije. Izuzetnom događaju za sve vernike ovog kraja prisustvovali su i predstavnici svetovne vlasti, gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić.

Uz neimarske poduhvate na izgradnji, ovaj sveti hram sakupio je čak 12 crkvenih zvona. Na ovom poslednjem, najvećem i najveličanstvenijem, oslikane su figure Svetog Save i Svetog Simeona, carske porodice Romanovih, kneza Lazara i Svetog Sergeja Radonješkog. Teško je oko 15 tona, a izradili su ga ruski livci. Prema nekim procenama, njegov odjek će se čuti na daljini od čak 40 kilometara.

bosnjane 2