Посета министарке финансија Расинском управном округу

Дана 28. 01. 2011. год. министарка финансија у Влади Републике Србије, г-ђа Диана Драгутиновић и државни секретар у поменутом министарству госп. Миодраг Ђидић, посетили су град Крушевац и Расински управни округ.

ministarka_Dragutinovic.jpg

На састанку са начелником Расинског управног округа,  председницима свих општина округа и градоначелником града Крушевца, министарка је у непосредном дијалогу са највишим представницима локалних власти, разговарала нарочито о: Закону  о порезима на имовину, Закону о јавној својини и реституцији и Закону о трансферним средствима локалним самоуправама;

Министарка се у свом излагању најпре осврнула на фискална кретања у претходне две године, које су услед предузетих мера штедње, последично имале подизање социјалних тензија. По њеним речима 2010. та година ипак је завршена са растом од два процента, а општине Расинског управног округа имале су 970 милиона ненаменских трансфера. О фискалној децентрализацији говори као неминовности.

Министарка је истакла да текст усвојеног Закона о порезу на имовину.не одговара у потпуности тексту који је Влада доставила парламенту, те да постоји могућност да поменути општи акт уђе у процес измена и допуна још у марту ове године.

Градоначелник града Крушевца, госп. Десимир Павловић, најпре се захвалио и похвалио однос министарства према граду; изнео податке о инфраструктурним пројектима и процентима финансијског учешћа разних нивоа власти али и ИПА фондова у реализацији истих.

Сви чланови савета  су подржали евентуалне  измене и допуне Закона о порезу на имовину.
Затим је г-ђа Драгутиновић истакла нужност доношења Закона о јавној својини и Закона о реституцији, нагласивши да је ову обавезу Србија преузела и да се увођење предлога ових општих аката (оба заједно) очекује већ у јуну месецу.  Ову иницијативу недвосмислено су подржали сви чланови Савета.

Коначно,  било је речи и трансферним средствима локалним самоуправама, те је константовано да се очекују значајнија средства у текућој у односу на 2010.ту годину.

Државни секретар у министарству финансија Миодраг Ђидић, на крају састанка,  подсетио је да се са председницима општина пре неколико година разговарало о Царинарници и царинским испоставама и да је имплементација у току. Обавестио је присутне да је процес око одељења трговниског суда у Крушевцу “откочен”, да се очекује државни секретар министарства правде госп. Хомен и да очекује да канцеларија (одељење) проради у наредном двомесечном периоду.

Оставите одговор