Saopštenje sa sastanka

U prostorijama Rasinskog upravnog okruga održan je sastanak sa predsednicima i predstavnicima svih lokalnih samouprava Rasinskog upravnog okruga. Na sastanku je prezentovan Regionalno društveno – ekonomski program razvoja 2 (RDEPR 2) čiji je glavni cilj podrška regionalnom razvoju u Srbiji.

Između ostalih sastanku su prisustvovali John Gallagher i Goran Lapčević, predstavnici pomenutog programa, Marija Jovičić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja; Goran Simunović iz ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Aleksandar Marinković iz Stalne konferencije gradova i opština, Jelena Bojović, predstavnik MEGA program – USAID.

news: IMG_0188.jpg

Projekat RDEPR 2 finansira Evropska unija, a realizuje “WYG International” u saradnji sa “Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja”.

“Bilo bi mi drago kada bi ova inicijativa uticala na to da se broj, od 28 900 nezaposlenih u Rasinskom okrugu smanji, a mi ćemo, naravno, pružiti punu podršku svakoj aktivnosti usmerenoj ka zapošljavanju.Takodje se podrazumeva i podrška međusobnom povezivanju opština i grada u tri ključna sektora: poljoprivredi, turizmu i razvoju malih i srednjih preduzeća” kako bi se stvorila nova novih radnih mesta” – rekao je načelnik Rasinskog upravnog okruga Dragutin Veljković.

Zaključak sa sastanka je da se moraju pronaći zajednička rešenja svih opština kako bi se smanjio broj nezaposlenih u Rasinskom okrugu.

RDEPR 2 pružaće podršku opštinama u njihovom zajedničkom radu sa privatnim sektorom na razvoju projekata koji donose nova radna mesta. Najpre će biti izabrani projekti koji imaju najveći potencijal za kreiranje radnih mesta, a potom će, u narednih nekoliko meseci, biti objavljena lista projekata na kojima će predano raditi opštine u partnerstvu sa privatnim sektorom.

“Regionalni razvoj nije koncept podrške, već program koji stvara realno okruženje za održiva radna mesta na regionalnom i na lokalnom nivou. Takvom regionalnom pristupu i stvaranju novih radnih mesta potrebna je usredsređenost, posvećenost i pre svega, pozitivan primer liderstva kod predsednika opština i gradonačelnika koji imaju zajedničku viziju rasta i dobrobiti. U vreme globalne ekonomske recesije koja pogađa i razvijene ekonomije, kao i one u razvoju, ovakav program treba oberučke prihvatiti!”, rekao je Džon Galager (John Gallagher), ekonomski savetnik na projektu RDEPR 2

Detaljnije informacije o projektu RDEPR 2

RDEPR 2 je trogodišnji projekat tehničke pomoći koji je počeo u junu 2009. godine, a završava se u maju 2012. Cilj projekta je da podrži regionalni razvoj Srbije, da se pomogne opštinama i Regionalnim agencijama za razvoj (RAR) u promovisanju i realizaciji projekata kojima se stvaraju nove šanse za razvoj ekonomije.

Projekat RDEPR 2 ima četiri ključne komponente čiji ciljevi su da podrže:
• Regionalne agencije za razvoj,
• promociju organizacija za regionalni razvoj i njihova udruženja,
• međuopštinsku saradnju i obrazovanje i
• fond bespovratne pomoći.

Tim RDEPR 2 čine regionalni ekonomisti i savetnici za razvoj koji rade sa RAR, ali i sa drugim zainteresovanim institucijama u delovima Srbije koji nisu pokriveni agencijama, a koji pokazuju interes za regionalni razvoj. Osim toga, tim RDEPR 2 sarađuje i sa opštinama, kako bi one stekle iskustvo u projektima na regionalnom i/ili lokalnom nivou.

Poseban cilj projekta je sticanje praktičnog znanja i veština u razvoju međuopštinskih projekata i dodatnih koristi dobijenih promovisanjem ekonomskih i njima srodnih razvojnih aktivnosti u široj geografskoj oblasti.

Detaljnije informacije preuzmite ovde…

Ostavite odgovor