56. седница Савета Расинског управног округа

Централна тема 56-те седнице Савета Расинског управног округа била је – проблематика водоснабдевања на територији округа са освртом на степен реализације пројекта изградње Регионалног система водоснабдевања. Разговарано је и о програму управљања чврстим отпадом и изградњи регионалне депоније у Срњу. Састанку је председавао начелник Округа Бранислав Весић, а у раду је учествовао и градоначелник Драги Несторовић.

Изградња магистралног цевовода од Крушевца према Ћићевцу и Варварину отпочела је још 1994. године, али су радови интензивирани током последње две године. Изградњу финансирају општине Ћићевац и Варварин, град Крушевац, републичка Дирекција за воде и Министарство привреде, а његовим завршетком и пуштањем у рад биће решен проблем снабдевања здравом пијаћом водом око 200.000 људи са овог подручја.

56sednica-saveta-okruga
56. седница Савета округа

У склопу овог пројекта је извршена и реконструкција и проширење капацитета Постројења за прераду воде у Мајдеву, са 650 на 1000 литара у секунди, а ова инвестиција вредна 7 милиона евра финансирана је преко ИПА фондова. Такође је завршена и изградња новог резервоара у Липовцу. Резервоар капацитета 5000 кубика воде је пуштен у рад за потребе града Крушевца (чиме се побољшава водоснабдевање ), а у најскоријем периоду биће пуштен у функцију и магистрални цевовод према Ћићевцу и Варварину.

Што се тиче друге веома битне теме, програма управљања чврстим отпадом, Влада Републике Србије је усвојила финансијски споразум за финансирање израде пројектне документације, бесповратним средствима СР Немачке. Овим су се стекли услови да се у Крушевцу отпочне са активностима везаним за реализацију овог програма који подразумева изградњу регионалне депоније у Срњу, којој ће се осим општина округа прикључити и општине Рековац и Трстеник.