ВИДОВДАН 2022.ГОДИНЕ

Поводом Видовдана – Дана града Крушевца, дана 28.06.2022. године, на спомен обележја у граду положено је цвеће.

Vidovdan2022

Нначелник Расинског управног округа Иван Анђелић, градоначелница Jасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић положили су  цвеће код Крста и на хумке на Слободишту, на Споменик код Фонтане и код Крста на Багдали.

Након полагања венаца на спомен обележја,  представници руководства Града, директор БИЕ Братислав Гашић, високе званице, градови побратими и други гости, придружили су се многобројним грађанима у литији која је пошла из цркве Лазарице.Након литије, већ традиционално, одржан је помен код Споменика косовским јунацима, а богослужили су владика крушевачки господин Давид са свештенством Крушевачке епархије.

У  церемонији полагања венаца на Споменик косовским јунацима изасланик председника Републике Србије била је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.Венце су положили и директор БИЕ Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине Предраг Вукићевић, начелнник Расинског управног округа Иван Анђелић, представници Војске Републике Србије, Полиције, градова побратима, политичких странака, удружења и организација које негују слободарске традиције.

Том приликом, министарка Кисић Тепавчевић је изјавила: “Поносна сам што сам данас, на наш велики празник Видовдан, у престоном граду цара Лазара у Крушевцу.  Овом приликом свим грађанима Србије желим да честитам Видовдан, дан када се са пијетом сећамо косовских јунака, али и свих јунака који су дали свој живот за наш мир, благостање, за нашу децу и будућност.  Славна и херојска дела наших предака од Газиместана до Кошара, омогућила су да данас живимо у слободно, економски јакој и просперитетној држави.  Слобода и мир су данас највећи приоритет за који се Република Србија свим својим снагама бори. Само у слободи и миру наша земља може да иде напред, да привредно и економски јача, да својим грађанима буде још боље место за живот, који ће у својој земљи, на свом огњишту, стварати и ширити своје породице.  Нашим славним прецима вечно смо захвални на идеалима за које су се борили и које су нам оставили у аманет и зато је наше обећање да ћемо чувати и штити нашу земљу, убрзано је развијати и напредовати, да никада нећемо угрозити друге, али да ћемо увек бранити оно што је наше”.

У центру града, на платоу Трга косовских јунака, потом  је свечано откривен споменик Станиславу Биничком, српском композитору, диригенту и педагогу. Сматран је највећим представником  српске класичне музике. Аутор је прве српске опере „На уранку“. Почаст му одају Крушевљани, поводом 150 година од рођења, у селу Јасика. Уз његову најпознатију композицију „Марш на Дрину“, споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић, бивши градоначелник и директор БИA Братислав Гашић и песник, члан Градског већа Момир Драгићевић, који је и иницијатор идеје.

На свечаној седници Скупштине града Крушевца, традиционално су додељени Видовданска награда, ове године припала је Милошу Ненезићу истакнутом привреднику и носиоцу одговорних  функција у граду, за изузетне резултате остварене у привреди и спорту и допринос развоју града Крушевца.

Програм манифестације “Видовдан 2022” завршио се вечерашњим концертом оркестра Министарства одбране “Станислав Бинички” и опером “На уранку” изведеним на сцени у центру града.