14. OKTOBAR DAN OSLOBOĐENjA KRUŠEVACA

Program povodom Dana oslobođenja Kruševca, tradicionalno je otpočeo polaganjem venaca na spomen obeležja u gradu.

14 oktobar 2023

Gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Predrag Vukićević, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, kao i predstavnici SUBNOR – a, Rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera i drugih organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova položili su cveće na humke na Slobodištu.

Nakon toga, venci su položeni na Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava 1991. – 1999. godine. Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, venac je položio pomoćnik direktora Policije general Dejan Luković. Odavanje počasti oslobodiocima grada Kruševca, nastavljeno je polaganjem cveća na Spomenik stradalima u ratovima od 1912. do 1918.godine (kod Fontane). Centralni program za koji je bio zadužen Kulturni centar izveden je kod Spomenika crvenoarmejcima na Rasini. Ispred Vojske Republike Srbije venac je položio komandant Garnizona Kruševac, Milonja Bubanja.

Po tradiciji, svakog 14.oktobra, Grad Kruševac otvara nove objekte različitih namena, na upotrebu građanima Kruševca, sa fokusom na mladu populaciju. Današnji dan bio je prilika da se u funkciju pusti novo Prihvatilište za pse u okviru JKP „Kruševac“. Kako je izjavila gradonačelnica, projekat je izveden u dve faze, a vrednost investicije je oko 19 miliona dinara. Plan je da, proširenjem kapaciteta, Prihvatilište postane regionalno.

Kruševac je danas obogaćen još jednim jedinstvenim novim sportskim objektom – Skejt parkom i Pamptrekom. Otvaranju su prisustvovala dva ministra – Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova i Zoran Gajić, ministar sporta.

skejt 2023

Na Trgu glumaca u Kruševcu, u okviru programa obeležavanja Dana oslobođenja Kruševca, otvoreni su  „Prozori sećanja“ – Momiru Bradiću, Miliji Vukoviću i Marku Živiću. Otvaranju „Prozora sećanja“ prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministar sporta Zoran Gajić, predstavnici lokalne samouprave i porodice glumaca.

SVEČANA AKADEMIJA

U Kruševačkom pozorištu, Svečanom akademijom završen je program povodom Dana oslobođenja grada. Prisustvovali su ministri – unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i sporta Zoran Gajić, direktor Kancelarije za KIM Petar Petković, rukovodstvo grada Kruševca, većnici, odbornici, delegacija pobratimskog grada Stavrosa, privrednici, predstavnici crkve, vojske, policije, javnog i političkog života…

akademija 2023

U obraćanju gradonačelnice Jasmine Palurović koji je potom usledio, na detaljniji način su analizirane investicije i projekti grada Kruševca koji su obeležili godinu od prethodnog Dana oslobođenja. Svečanost je svojom besedom upriličio i Njegovo Preosveštenstvo vladika David. Zaključni govor održao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.