Гостовање директора Агенције за приватизацију

На седници Социјално – економског савета, која је одржана дана 24.02.2015. године, разматрана је актуелна ситуација у предузећима у реструктурирању, у светлу скорашњег законског окончања тог статуса и дефинисања новог. Састанак је водио градоначелник Драги Несторовић, а предлоге и идеје Владе и ресорних органа, пренео је директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара. Присуствовали су начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, заменик градоначелника Јасмина Палуровић, председник Скупштине Живан Николић и представници менаџмента, као и синдиката предузећа у реструктурирању.

20150224.jpg

Као правци у коме ће наступати Агенција за приватизацију, директор Љубомир Шубара, навео је следеће: најбољи модел – избор стратешког партнера у што бржем року, затим – примена унапред припремљеног плана реорганизације (УППР), као својеврсну заштиту од принудне наплате и последња опција – стечај, односно анализа интереса локалних самоуправа и државе у односу на таква предузећа и наступање у складу са тим.

Од 188 стечајева, ушло се у 76 (предузећа без запослених радника), друга фаза је стечај у мањим фирмама (до 5 запослених), да би се прешло на веће фабрике. (укупно око 5.000 људи ). Држава располаже са око 100 милиона долара за окончање ових и других приватизационих процеса и помоћ предузећима, у шта се свакако не убраја исплата заосталих зарада.

Агенција мења методологију рада, циљ је „продати не што скупље, него што боље“ нагласио је Шубара. Преко инвестиција и запошљавања држава ће убирати много веће приходе него од скупих продаја које се завршавају лошим исходима и урушавањем капитала.

Говорећи конкретно о крушевачким предузећима у реструктурирању, директор Агенције за приватизацију је изнео планове и могућности.

Од корпорације „Трајал“ за сада је извесно формирање два правна лица чија ће делатност бити наменска производња, ФАМ ће применити раднички конзорцијум са УППР, „Жупа“ већ има веома солидног пословног партнера, а за предузеће „Бранко Перишић“ и Фабрику уља заинтересоване су неке швајцарске компаније. Кинески бизнисмени најавили су учешће у преговорима за „14.октобар“, „Жупу“, ФАМ и Трајал, а што се тиче некада једне од „најјачих“ фабрика у Крушевцу – ИМК „14.октобар“ – и ту је известан део планиран за наменску производњу. За текстилну конфекцију „Црвена звезда“ отворена је могућност опстанка предузећа путем продаје имовине и сељења производње у постојећу халу у Рибару, а у односу на „Савремени дом“ постоје неке иницијативе страних партнера.

На састанку је сугерисано како радницима, тако и пословодствима да се и сами активно укључе у избор стратешког партнера, а Агенција ће размотрити све законске могућности спровођења таквих иницијатива.

Оставите одговор