Обележен јубилеј – 100 година од оснивања ОРВСС

Почетак обележавања великог јубилеја био је у знаку полагања венаца на Споменик код фонтане. Венце су положили републичка и градска делегација Oрганизације резервиних војних старешина, Војска Србије, делегације Града, Расинског Округа, СУБНОР и друга удружења и организације. Прослава је настављена свечаном академијом у Крушевачком позоришту. Свечаности су присуствовали представници војног врха на челу са министром одбране Александром Вулином.

7

Председник Савеза организације резервних војних старешина Србије Милојко Николић истакао је да Савез окупља 88 организација у којима је више од 17.000 чланова и да те организације покривају читаву територију Србије. Резервне војне старешине су људи којима је потребна чврста веза са Министарством одбране и Војском Србије. „Сви морамо бити свесни одговорности и времена у којем живимо. Резервне војне старешине у својим организацијама морају наћи додатни мотив који ће их мобилисати на активност у доприносу, развоју и јачању наше државе. Позивам укупни састав на храброст, истрајност и љубав према јединој нам отаџбини коју по сваку цену морамо сачувати и што јачу предати будућим генерацијама”, поручио је Николић.

Министар одбране Александар Вулин, честитајући празник и велики јубиле истакао и да је Савез организација резервних војних старешина организација од посебног значаја за Министарство одбране јер ,,препознајемо исте вредности. Ово су људи који с правом кажу да без обзира да ли су активни или у резервном саставу, они су ту, на располагању својој земљи”, поручио је Вулин.

У знак захвалности што је допринео да организација резервних официра и подофицира поново добије статус организације од посебног значаја за одбрану земље, министру одбране Александру Вулину, председник Савеза Милојко Николић доделио је фигуру цара Лазара и почасну чланску карту.

За заслуге у развоју и афирмацији организације, као и висок степен сарадње који је Савез остварио са установама Министарства одбране и Војске Србије, председник Савеза доделио је сабље војводе Степе Степановића првог и другог реда и комплете књига из едиције „Српске војводе у Великом рату”.
Поводом века од оснивања, Савезу резервних војних старешина Србије додељена је Плакета Министарства одбране, коју је председнику Николићу уручио министар Вулин.