Obeležen početak izgradnje Moravskog koridora

Dana 15. 12.2019 godine, u prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ambasadora SAD, Velike Britanije i Turske, potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva dr Zorane Mihajlović, kao i brojnih građana, danas su otpočeli radovi na izgradnji Moravskog koridora. Ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović, bivši gradonačelnik (direktor BIA) Bratislav Gašić i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić.

koridor1

Samo 9 dana po potpisivanju Ugovora o izgradnji sa kompanijom „Behtel Enka"  (američko – turski
konzorcijum) počela je izgradnja saobraćajnice u dužini od 112,37 km kojom će biti povezani centralni delovi Srbije (pravcem istok – zapad), tj. dva najznačajnija putna pravca države koji pripadaju i evropskoj mreži puteva. Putni pravac od Pojata do Preljine povezivaće teritoriju na području od 7 opština i gradova sa oko 467.000 stanovnika i to opštinu Ćićevac i Varvarin, Grad Kruševac, opštinu Trstenik i Vrnjačku Banju, Gradove Kraljevo i Čačak.

Moravski koridor, osim što će imati epitet najšireg, (30 metara) biće i digitalni. To podrazumeva brzu i pouzdanu informaciju u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja. Svi digitalni uređaji – portali, VMS znakovi, meteorološke stanice, kamere za nadzor, brojači saobraćaja, naplatne rampe, biće međusobno povezani. Izgradnjom Moravskog koridora biće uređen i vodotok i priobalje, a radovi na uređenju korita Zapadne Morave obuhvatiće ukupno 16 hidrotehničkih objekata na nivou regulacije rečnog korita, korekcije rečnog toka i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih odbrambenih nasipa. Time će biti rešen i problem zaštite od poplava. Ovo je prvi takav sistem na Balkanu, dodao je direktor projekta Endi Milunzi. Maksimalno dozvoljena brzina biće 130 km na čas, biće izgrađeno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, 5 podvožnjaka i 31 propust. Radove na izgradnji izvodiće kompanija Behtel Enka, a investicija je vredna skoro 800 miliona evra.

koridor2

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na sve što je do sada urađeno. „Za dve godine biće završena deonica Pojate – Kruševac, za tri Čačak – Kraljevo, a za 4 kompletan auto put. Dobili smo najbolje uslove za finansiranje projekta, najniže kamatne stope i sve je maksimalno transparentno”.

Dodao  je, da je u oktobru naša zemlja zabeležila najveći privredni rast u Evropi i povećanje kreditnog rejtinga. Takođe je najavio za 28. decembar, zajedno sa premijerom Anom Brnabić, izlaganje o Planu razvoja Srbije do 2025. godine.