Obeležena 25-godišnjica stradanja civila na Varvarinskom mostu

Dana, 30. maja 1999.godine, na veliki verski praznik – Svete Trojice, tokom agresije na Srbiju,  NATO avijacija je  je u dva navrata bombrdovala most preko Velike Morave u Varvarinu.

varvarin most 2024

Tom prilikom stradalo je 10 nedužnih civila, a više desetina povređeno. Povodom zločina u kome su stradale nevine žrtve, svake godine opština Varvarin organizuje komemorativni skup sa pomenom i polaganjem venaca.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, predstavnici Kabineta premijera Vlade Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Rasinskog upravnog okruga, delegacije Grada Kruševca i susednih opština, predstavnici vojske, policije, porodice stradalih, političke stranke, udruženja građana…

Skup je otpočeo pomenom žrtvama koji su obavili sveštenici Kruševačke eparhije na čelu sa episkopom vladikom dr Davidom Perovićem, nakon čega je usledio minut ćutanja. Potom je otpočela ceremonija polaganja venaca.

varvarin most 2024 - 2

U svom obraćanju predsednica opštine Varvarin dr Violeta Lutovac Đurđević je, između ostalog naglasila: “U arhivama je zauvek zabeleženo stradalništvo Varvarina, na Svetu Trojicu, tog 30.maja 1999.godine. Na ovo stratište na obali Velike Morave sazvali su nas grobovi. Mi smo kao jedna porodica koja se svake godine na izmaku meseca maja okuplja da tuguje, vida rane, ali i da se drži zajedno i u dobru, ali i u zlu. Sabrani smo na mestu koje svedoči o jednom bezumlju, na mestu najveće varvarinske tuge. Voleli bismo da nam svet nije dodelio tu kartu, da slika naše prošlosti nisu glave zavijene u crno. Da su oni koji odlučuju o sudbinama naroda bili razumom vođeni ne bi na ovom mestu bilo zaustavljeno 10 života.”

Predsednica Lutovac na kraju je zaključila da je „potrebno naći put vere, ljubavi, mira, ne zaboravljajući žrtve, postajući lakouman i naivan. Takav put mi danas tražimo. To je zavet naše budućnosti, jer ne treba dozvoliti zlu da zatruje izdanke života. I takođe, nikada nećemo dozvoliti da žrtve jednog vremena zla postanu nevidljive i nečujne.“

Ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao: “Zločin koji se ovde dogodio i koji je uselio večnu tugu u naša srca ni izbliza nije jedini. Mnogo je mesta u Srbiji gde su tokom 78 dana NATO agresije stradali brojni civili. Bez griže savesti agresor ih je proglasio kolateralnom štetom. Ali takva tumačenja i nemoralna opravdanja mi nikada nećemo prihvatiti. Zločine ćemo uvek nazivati pravim imenom. Srbija je danas drugačija zemlja nego što je bila početkom 2000 – ih. Uspeli smo da stanemo na noge, da ojačamo svoju ekonomiju i osnažimo svoju vojsku. Miroljubiva i konstruktivna politika predsednika Vučića i naše Vlade pruža ruku saradnje među ljudima, državama i narodima. To je politika izgradnje mostova zasnovana na poverenju i ravnopravnosti. To je ideja uz koju samo gradimo, premošćavajući sve ono što nas deli – ka cilju kojem težimo,  a to je svetla i sigurna budućnost za nova pokolenja. Ne smemo zaboraviti prošlost. Prošlosti su pouke. Moramo ih razumeti da se istorija stradanja ne bi ponovila. Nikada nećemo zaboraviti nevino stradale žrtve čije su živote prekinule NATO bombe i uvek ćemo ih se sa pijetetom sećati.“

Nakon obraćanja, izveden je prigodan program učenika srednje varvarinske škole, a tradicionalno, učenik generacije, ove godine Anđela Petronijević, bacila je, simbolično, venac u talase reke Velike Morave, kao večnog svedoka stradalništva.