ODRŽANA SEDNICA SAVETA RASINSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 17. 04. 2024. godine  održana  je sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga na kojoj je bilo reči o inspekcijskim službama, gradskim i okružnim, a razgovaralo se i o projektima od regionalnog značaja.

savet slika

Sednica je imala i konstitutivni karakter obzirom da su prvi put prisustvovali gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, predsednica opštine Aleksandrovac Jelena Paunović i predsednik opštine Brus Dalibor Savić.

Analiza rada republičkih inspekcijskih službi, uslovi za rad i stepen usklađenosti sa komparativnim službama Grada Kruševca i opštinama na području Okruga bila je prva tema sednice Saveta. U okviru toga, a u cilju unapređenja rada čule su se i sugestije i predlozi kako bi bio ostvaren veći stepen koordinacije i saradnje inspekcija na nivou Okruga i Grada. Poseban akcenat je stavljen na poverene poslove: tržišne, turističke i prosvetne inspekcije.

Druga tačka ticala se osvrta na kapitalne i regionalne projekte koji se realizuju na teritoriji Rasinskog okruga,  koji je danas, prema rečima načelnika Ivana Anđelića, jedno veliko gradilište.

Pored izgradnje auto puta koji je u završnoj fazi (što se tiče teritorije Rasinskog okruga), posebna pažnja posvećena je analizi radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Rasini i Blatašnici, kao i početku radova na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom.

Kako je izjavio načelnik Anđelić, što se tiče Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda dosta se poodmaklo sa radovima, naročito kad je u pitanju rekonstrukcija i izgradnja kanalizacione mreže i atmosferske kanalizacije u opštinama Brus i Blace. Ovo je od posebne važnosti za Kruševac s obzirom da sve otpadne vode idu u Rasinu i akumulaciju „Ćelije“ odakle se grad snabdeva vodom. Grad Kruševac je i nosilac svih tih aktivnosti, a JKP „Vodovod“ biće i upravljač postrojenjima.

Što se tiče statusa drugih radova, na Blatašnici su počeli građevinski radovi na izgradnji postrojenja, dok na Rasini još uvek nisu. Lokacija je spremna, projektno – tehnička i urbanistička dokumentacija je takođe pripremljena i očekuje se intenziviranje narednih aktivnosti.

Od značajnih regionalnih projekata, treba izdvojiti i Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom. Ovaj projekat je u početnoj fazi. Pored urbanističkih i prostornih planova, kompletno je završena eksproprijacija, izgrađena pristupna saobraćajnica, dovedena struja i voda.

S obzirom da Regionalni centar za upravljanje otpadom mora da sadrži sve komponente kao i lokalni,  u toku je intenzivna saradnja lokalnih samouprava u koju je aktivno uključen i konsultant na projektu. Zasedale su dve radne grupe, jedna koja se bavi institucionalnom podrškom, odnosno uređivanjem normativnih akata JLS i druga koja se bavi tehničkim pitanjima. Na redu su aktivnosti konsultantske firme, kojoj treba obezbediti adekvatne podatke kako bi finalna verzija projekta bila optimalna i blagovremena.