Отворена Канцеларија за алтернативне санкције

У Крушевцу је данас отворена Канцеларија за алтернативне санкције, 18. по реду, а свечаности су присуствовали министар правде Никола Селаковић и директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић.

20141205

„Велико ми је задовољство што данас почиње са радом Канцеларија за алтернативне санкције у Крушевцу, а план нашег Министарства је да отворимо свих планираних 25 до краја ове године. Од мог доласка на функцију министра, од затечених 6 Канцеларија, ова бројка је знатно повећана, а од некадашњих 600 сада имамо 921 лице које на овај начин издржава казну. У развијеним земљама на једног затвореника иду два „алтернативца“ и ми ћемо настојати да пратимо тај тренд“.

Тиме се остварује и директна уштеда с обзиром да један затворенички дан кошта државу 15 евра, наставио је министар Селаковић, а уједно спроводи и процес ресоцијализације. До сада је у буџету уштеђено око 6 милиона динара на овај начин, а право стање моћи ће реално да се сагледа тек наредне године, када буду активне све Канцеларије.

Министар Никола Селаковић нагласио је да је Министарство правосуђа измирило сва дуговања, а редовно се реализују и све текуће обавезе. Планови су да се покрену производне јединице у оквиру установа Управе за извршење кривичних санкција, како би се и на тај начин оствариле уштеде и растеретио буџет

Градоначелник Драги Несторовић рекао је да ће Град Крушевац и локална јавна предузећа закључити адекватне Уговоре са Канцеларијом, како би се овај пројекат оптимално имплементирао.

Иначе, рад у јавном интересу је неплаћени рад у корист заједнице и омогућава извршење казне на слободи. Изриче се уместо казне затвора за кривична дела за које је прописан затвор до 3 године или новчана казна.

Канцеларија за алтернативне санкције у Крушевцу налази се на 5. спрату зграде Суда, а данашњем отварању су присуствовали градоначелник Драги Несторовић, заменица Јасмина Палуровић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, епископ Крушевачки др Давид Перовић, управник Васпитно-поправног дома Иван Мијаиловић, већници, помоћници Градоначелника, директори јавних предузећа и установа и носиоци правосудних функција.

Оставите одговор