Polaganje venaca – pomen žrtvama bombardovanja

Polaganjem venaca i služenjem liturgije obeležava se Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić položio je venac kod spomenika stradalima u Varvarinu.

20140225_1.jpg

“Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. marta do 9. juna 1999. godine. Ni to da su vazdušne snage NATO-a u nedelju 30 maja 1999. na dan verskog praznika i velike nedeljne pijace oko 13 časova sa četiri projektila bombardovale most na Velikoj Moravi. Većina nas nije zaboravila i oprostila. Možda bi to neko i učinio ali nismo čuli iskreno izvinjenje za bezobzirno raketiranje mosta na kome je narod provodio verski praznični dan. Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije i koju je nemoguće ispraviti za čitavu večnost. A za nevine stradalnike, među njima i Sanju Milenković, večno sećanje, da ih ne zaboravimo i neka ih Bog čuva” rekao je predsednik Tomislav Nikolić.

Povodom obeležavanja 15 godina od početka NATO bombardovanja Srbije, u kasarni “Rasina” kod spomen obeležja održan  je pomen svim poginulim vojnicima.

20140225_2.jpg

Vence na spomen obeležje u ime grada položili su gradonačelnik i njegov zamenik, u ime Vojske Srbije komandant garnizona Kruševac, pukovnik Siniša Kresović, u ime Rasinskog upravnog okruga, načelnik Branislav Vesić, udruženja boraca, ratnih vojnih invalida i roditelji i porodice nastradalih.

20140225_3.jpg

Ostavite odgovor