Poseta ambasadora Francuske

Grad Kruševac je dana 05.02.2016. godine bio domaćin ambasadoru Francuske, Njenoj ekselenciji gospođi Kristin Moro, predstavnicima Francusko – srpske privredne komore i direktoru Francuskog instituta u Beogradu Žan Batistu Kizeru.

Pored Gradonačelnika Dragog Nestorovića i Načelnika Rasinskog upravnog okruga, Branislava Vesića, današnjem dešavanju su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Jasmina Palurović, predsednik Regionalne privredne komore, Predrag Vukićević, direktorka Turističke organizacije Kruševac, Suzana Milosavljević i predsednica Udruženja srpsko – francuskog prijateljstva “Union” iz Kruševca, Šantal Milošević.

Na prijemu u kabinetu gradonačelnika govorilo se o dosadašnjoj saradnji grada Kruševca i Ambasade Francuske koja je bila u oblasti kulture i obrazovanja. Kruševačka gimnazija i OŠ “Jovan Popović” priključile su se školskom programu “DELF” koji se realizuje u saradnji Ministarstva prosvete Srbije i Francuske uz podršku Ministarstva inostranih poslova Francuske. Ovaj program omogućava učenicima koji uče francuski jezik da u svojim školama polažu za međunarodno priznatu diplomu iz francuskog jezika koja im pruža mogućnost upisa na sve francuske univerzitete, bez prethodne provere znanja jezika. Svi su se složili da saradnja treba da se proširi i na privredu, kao i mogućnost bratimljenja sa jednim gradom u Francuskoj i uspostavljanje intezivne saradnje.

Posle sastanka u kabinetu gradonačelnika, svečano je otvorena izložba “Otkrijte Francusku u nama” u Mozaik sali, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, a u organizaciji Turističke organizacije Kruševca i Udruženja srpsko – francuskog prijateljstva “Union”. Kruševljani su imali priliku da se upoznaju sa francuskom kulturom, turizmom, gastronomijom i privredom.
Ambasadorka Francuske u KruševcuPosle izložbe, održan je sastanak sa privrednicima Rasinskog okruga na kome je nagalašeno da je Republika Francuska strateški partner Srbije i jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije. Prema podacima Privredne komore Srbije, iz Francuske je u Srbiju od 2000. godine investirano preko 500 miliona evra stranih direktnih investicija. Uključujući i ulaganja pojedinačnih kompanija, ukupne francuske investicije u poljoprivredu, industriju i usluge, dostigle su oko 950 miliona evra. Spoljno – trgovinska razmena Rasinskog okruga sa Francuskom je u uzlaznoj putanji i u odnosu na 2010. godinu porasla je za 45%. Rasinski okrug je u 2015. godini izvezao robu u iznosu od 7,5 miliona dolara, a uvezao robu u iznosu od oko 4,5 miliona dolara. Kruševac i Rasinski okrug očekuju da će u narednom periodu biti na mapi većih francuskih investicija. Privrednici Rasinskog okruga su predstavili svoje kompanije i pokazali da su Kruševac i Rasinski okrug prava destinacija za poslovanje i da francuske kompanije mogu ovde naći pouzdane i kompetentne partnere. Ambasada Francuske, Francusko – srpska privredna komora, Grad Kruševac i Regionalna privredna Komora Kruševac će dati svoj doprinos i podržati sve aktivnosti za intenziviranje privredne saradnje.

Gosti su, na kraju posete Kruševcu, obišli fabriku “Rubin”, gde su imali prilike da obiđu proizvodne pogone i upoznaju se sa proizvodnim programom preduzeća.