Посета министра пољопривреде Расинском управном округу

Дана 19. 10. 2007. године, у оквиру посете министра пољопривреде Слободана Милосављевића Расинском управном округу, обављен је и пријем и разговор код Начелника Расинског управног округа, Бранимира Трајковића. Начелник је министра упознао са пољопривредним потенцијалима Округа. Између осталог договорено је, да Округ поново добије републичког водопривредног инспектора са седиштем у Крушевцу.

Читав говор начелника Трајковића, поводом посете министра:

Ко год да је прошао, виногорјем Александровца, кроз калемарску Велику Дренову и Коњух, малињацима и шљивицима општине Брус трстеничким баштама и пластеницима и широм Србије, познатом по сточарству Рибарског краја, биће му јасно шта је највећи ресурс и потенцијал овог Округа.

Ми се можемо похвалити статистичким бројевима, позитивним регионалним спољнотрговинским билансом, броју газдинстава и обележених животиња, можемо рећи да примера ради само општина Крушевац у сваком моменту има у просеку 6000 јунади у тову и 150 објеката за тов регистрованих.

Основна снага и ресурс овог региона су наши суграђани који живе и раде на селу. Суочени са безброј природних и оних других непогода, по ко зна који пут у историји показали су невероватну издржљивост и способност за раст.

Несумњиво да је држава препознала ову вредност и потенцијал и својим кредитним фондовима, премијама и субвенцијама унапредила пољопривредну производњу. Несумњиво је и да су општине Расинског округа, пре свега одговорном односу својих скупштина и самих председника, такође препознале ову вредност. За кратко навешћу као пример Фонд за подстицај пољопривреде општине Крушевац, који је у првих неколико пионирских година постигао огромне резултате и данас прерастао у озбиљну, најповољнију кредитну институцију, која улаже не само у пољопривреду већ и у друге привредне делатности.

Али пут којим идемо захтева још много труда и улагања. Проблеми са којима се суочавамо су бројни: пре свега ту је диспаритет у ценама сточне хране и готових производа. Читаве гране пољопривредне производње, пре свега сточарство, воћарство и калемарство озбиљно су уздрмане.

Зато су наши циљеви јасни, а иницијативе конкретне:

Ми желимо да што спремније дочекамо 2011 годину. и увођење европских стандарда у примарну производњу. Желимо што више удружења примарних пољопривредних произвођача, онако како су то рецимо урадили произвођачи млека. Желимо јаче и нове инстутуције које ће пружати стручну помоћ и ниже административне трошкове. Желимо да се базични материјал производи овде. Циљ је јасан: пружити институционалну и финансијску подршку тамо где је најпотребнија, како онима који имају традицију у производњи тако, можда и више онима који по први пут започињу.

Зато још једном поздрављам овај скуп и тему сматрам суштинском, јер су стратешки документи основа за остварење поменутих циљева. Све ово у интересу оних који су нас кроз историју безброј пута одржали. Када будемо њих погледали, бићемо достојни функција које обављамо.