Potpisana dva ugovora u Kruševcu

Dana 27. 08. 2021. godine Kruševac i Rasinski upravni okrug posetio je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture sa saradnicima i Rudiger Hartman,  direktor KfV kancelarije u Beogradu.

ugovor kfv

Razlog posete je bio potpisivanje dva ugovora u cilju realizacije prve faze Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom.

Prvi Poseban ugovor za investicije za izgradnju Regionalnog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom sa centrom u Kruševcu potpisali su: KfV nemačka razvojna banka, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija, Grad Kruševac i JKP Kruševac. Potpisnici drugog Posebnog ugovora za ekspertske usluge bili su: KfV nemačka razvojna banka, ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i ministarstvo finansija.  Potpisivanju su prisustvovali i Branislav Vesić, načelnik  Rasinskog upravnog okruga; Ivan Anđelić, načelnik Gradske uprave Kruševac i Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

Gradonačelnica je podsetila da Grad Kruševac i ostale jedinice lokalne samouprave Rasinskog upravnog okruga učestvuju u Programu uspostavljanja integrisanog upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, a na osnovu Sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke. Sporazum o upravljanju komunalnim otpadom za šest lokalnih samouprava iz Rasinskog i Topličkog okruga potpisan je prošle godine u februaru. Sporazum su potpisali gradonačelnici i predsednici opština Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Blace i Ćićevac. Potpisani sporazum  je bio prvi korak ka uspostavljanju efikasnog i efektivnog sistema upravljanja otpadom u ovom delu Srbije .

U okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga.

Ukupno 32 miliona evra obezbeđeno je uz podršku KfV za izgradnju objekata regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom. Tokom pripremne faze Programa definisane su prioritetne investicione mere faze 1 koje uključuju izgradnju dela sanitarne deponije u Kruševcu, potpuno opremanje prve kasete, skladištenje i tretman procednih voda, profilisanje otpada na postojećoj deponiji u cilju stabilizacije, opremu za sakupljanje i iskorišćenje deponijskog gasa, liniju za separaciju otpada i prateću infrastrukturu u okviru granica centra za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu.

Po Ugovoru, Grad i ostale opštine koje su potpisale Sporazuma imaju obavezu pribavljanja potrebnih dozvola, finansiranje kupovine zemljišta, izradu infrastrukture i ostalih operativnih troškova. Urađeno je idejno rešenje, usvojen Plan detaljne regulacije Regionalnog centra i predat zahtev za lokacijske uslove. Trenutno se radi na pripremi zemljišta za eksproprijaciju.

Gradonačelnica se, ovom prilikom, zahvalila Vladi Savezne Republike Nemačke koja pruža veliku podršku Srbiji, posebno u oblasti zaštite životne sredine, kao i Vladi Republike Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na pomoći oko realizacije ovog značajnog projekta.

Ministar Momirović je, na kraju posete Kruševcu, sa svojim saradnicima i  gradonačelnicom posetio i radove na aerodromu „Rosulje“ u prisustvu  Mihajla Zdravkovića, direktora preduzeća „Aerodromi Srbije“ i  Dragane Pavlović, direktora aerodroma „Rosulje“. Na ovom kruševačkom aerodromu, površine 40 hektara, u toku je izgradnja poletno- sletne staze (820h23 metara), kojom se zaokružuje kompletan projekat izgradnje aerodroma.