ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ОТКРИО СПОМЕНИК ХЕРОЈУ ВЕЉКУ РАДЕНОВИЋУ

На данашњи дан, пре 23 године почело је НАТО бомбардовање, а сећање на страдале у тој агресији обележено је полагањем венаца и пригодним манифестацијама широм Србије.

2-24

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је у Крушевцу, уз присуство највишег државног руководства, открио споменик потпуковнику полиције Вељку Раденовићу, учеснику рата.

После церемоније и обраћања, Председник је положио венац на Споменик погинулим борцима 125. моторизоване бригаде у касарни „Расина“ у Паруновцу.

Споменик потпуковнику Вељку Раденовићу, предводнику Посебних јединица српске полиције из Призрена открили су  председник Републике Александар Вучић, (на чију је иницијативу споменик и подигнут) и син погинулог хероја Вукашин Раденовић. Захваљујући средствима пријатеља града, академски вајар Тома Коматина  је израдио споменик српском јунаку и вођи ослободилачке битке за Ораховац  1998.године. Споменик славном „ђенералу“, како су га често звали саборци и поштоваоци, подигнут је на Багдали, близу породичне куће хероја одбране Косова и Метохије.

„И као народ и као држава, наша обавеза је да негујемо сећања на велике људе. Покојни ђенерал Вељко је градио и бранио и то тамо где је било најтеже. Судбина је хтела да споменик буде на стотину метара од дома његове продице. Они ће га гледати, и ово је доказ да се у Србији нешто променило. Србија је почела да памти, да се сећа, Србија никада неће заборављати”.

Како је истакао, у питању је великан, најзаслужнији за спашавање стотине цивила.“Његова акција у Ораховцу, била је маестрална. То је било питање срца, мудрости, памети и одговорног приступа . Данас се исправља историјска неправда, према ђенералу, Србији и народу. Ми данас, као земља се налазимо у једној од најтежих историјских ситуација, не знамо шта доноси ноћ, дан… Ми свакако знамо да наша политика мора да буде политика мира, стабилности и чувања онога што је наше. Нисмо тражили ништа осим да будемо своји на своме. Имаћемо храбрости да сачувамо наше, да живимо нормално, пристојно… Да отворимо ауто-пут до Крушевца, да дочекамо нове фабрике, не само овде, већ и у округу. Деца која живе у Расинском округу, имају на кога да се угледају и од кога уче”.Председник је још једном додао да Србија мора да остане мудра, паметна и да не треба да се стиди да каже да ће бити још јача. Не да би, како је додао, нападала, већ да се брани, и чува све што има.“Нека живи ђенерал Раденовић, нека живи Крушевац, живела Србија!” – закључио је председник Вучић.

Након церемоније на Багдали, председник Вучић је положио венац на Споменик погинулим борцима 125.моторизоване бригаде у касарни „Расина” у Паруновцу.

11