САЈАМ ВИСОКИХ ШКОЛА И ФАКУЛТЕТА

Дана 19. 04. 2024 године  у Хали спортова  у Крушевцу, одржан је Сајам високих школа и факултета, намењен будућим студентима.

сајам слика 11

Штандове је обишао градоначелник Иван Манојловић, а присуствовали су и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, народни посланик Невена Ђурић и директор крушевачке филијале Националне службе запошљавања Предраг Марковић. Организатор је Школска управа Расинског управног округа, у сарадњи са Градском управом и Спортским центром.

Прави избор високошколске установе једно је од најважнијих питања које очекује сваког свршеног средњошколца са амбицијом да стекне статус академског грађанина.За оне који су још увек неодлучни, или су у некој врсти дилеме, Сајам високих школа и факултета је права прилика да искристалишу своје ставове и определе се за конкретно занимање којим ће се бавити.

Овога пута, Сајам је окупио 20 учесника – високошколских установа из Србије и један факултет из Нове Горице  (Словенија), изјавио је начелник Школске управе Зоран Асковић.Током последњих година, пресек образовних профила на факултетима умногоме прати трендове на тржишту рада, понуду и потражњу и прилагођава се потребама економских кретања.

Претходно је дана 18. 04. 2024 године одржан Сајам образовања и професионалне оријентације, намењен ученицима завршног разреда основних школа Расинског управног округа са изложених 19 штандова и уз учешћев свих средњих школа Расинског управног округа, Регионалне привредне коморе, Служба националног запошљавања, Полицијске управе. За око 1900 основаца завршног разреда колико их је у Округу, направљен је план посета, како би сви ђаци имали прилику да се информишу на Сајму.Претходних година највише интересовања показивали су за смерове здравствене и економске струке, док су се у последње време искристалисали производни профили. Такође, пракса је показала да је дуални систем образовања веома ефикасан, а послодавци су највећу потребу исказали за стручним смеровима у области грађевинарства и обраде метала.