VIDOVDAN 2022.GODINE

Povodom Vidovdana – Dana grada Kruševca, dana 28.06.2022. godine, na spomen obeležja u gradu položeno je cveće.

Vidovdan2022

Nnačelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili su  cveće kod Krsta i na humke na Slobodištu, na Spomenik kod Fontane i kod Krsta na Bagdali.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležja,  predstavnici rukovodstva Grada, direktor BIE Bratislav Gašić, visoke zvanice, gradovi pobratimi i drugi gosti, pridružili su se mnogobrojnim građanima u litiji koja je pošla iz crkve Lazarice.Nakon litije, već tradicionalno, održan je pomen kod Spomenika kosovskim junacima, a bogoslužili su vladika kruševački gospodin David sa sveštenstvom Kruševačke eparhije.

U  ceremoniji polaganja venaca na Spomenik kosovskim junacima izaslanik predsednika Republike Srbije bila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.Vence su položili i direktor BIE Bratislav Gašić, gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Predrag Vukićević, načelnnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, predstavnici Vojske Republike Srbije, Policije, gradova pobratima, političkih stranaka, udruženja i organizacija koje neguju slobodarske tradicije.

Tom prilikom, ministarka Kisić Tepavčević je izjavila: “Ponosna sam što sam danas, na naš veliki praznik Vidovdan, u prestonom gradu cara Lazara u Kruševcu.  Ovom prilikom svim građanima Srbije želim da čestitam Vidovdan, dan kada se sa pijetom sećamo kosovskih junaka, ali i svih junaka koji su dali svoj život za naš mir, blagostanje, za našu decu i budućnost.  Slavna i herojska dela naših predaka od Gazimestana do Košara, omogućila su da danas živimo u slobodno, ekonomski jakoj i prosperitetnoj državi.  Sloboda i mir su danas najveći prioritet za koji se Republika Srbija svim svojim snagama bori. Samo u slobodi i miru naša zemlja može da ide napred, da privredno i ekonomski jača, da svojim građanima bude još bolje mesto za život, koji će u svojoj zemlji, na svom ognjištu, stvarati i širiti svoje porodice.  Našim slavnim precima večno smo zahvalni na idealima za koje su se borili i koje su nam ostavili u amanet i zato je naše obećanje da ćemo čuvati i štiti našu zemlju, ubrzano je razvijati i napredovati, da nikada nećemo ugroziti druge, ali da ćemo uvek braniti ono što je naše”.

U centru grada, na platou Trga kosovskih junaka, potom  je svečano otkriven spomenik Stanislavu Biničkom, srpskom kompozitoru, dirigentu i pedagogu. Smatran je najvećim predstavnikom  srpske klasične muzike. Autor je prve srpske opere „Na uranku“. Počast mu odaju Kruševljani, povodom 150 godina od rođenja, u selu Jasika. Uz njegovu najpoznatiju kompoziciju „Marš na Drinu“, spomenik su otkrili gradonačelnik Jasmina Palurović, bivši gradonačelnik i direktor BIA Bratislav Gašić i pesnik, član Gradskog veća Momir Dragićević, koji je i inicijator ideje.

Na svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca, tradicionalno su dodeljeni Vidovdanska nagrada, ove godine pripala je Milošu Neneziću istaknutom privredniku i nosiocu odgovornih  funkcija u gradu, za izuzetne rezultate ostvarene u privredi i sportu i doprinos razvoju grada Kruševca.

Program manifestacije “Vidovdan 2022” završio se večerašnjim koncertom orkestra Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i operom “Na uranku” izvedenim na sceni u centru grada.