14. ОКТОБАР ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВЦА

Поводом 14. октобра  Дана ослобођења града Крушевца у Другом светском рату, данас су на спомен обележја положени венци и цвеће. Код Споменика на фонтани борцима од 1912. до 1918, Споменика косовским јунацима, Споменика борцима Црвене армије (код цркве на Расини), венце су положили Градоначелник и председник Скупштине града Крушевца , начелник Расинског управног округа, делегација Војске Србије, делегације братских градова – Липецк (Русија), Стара Загора (Бугарска), Волви и Ставрос (Грчка) и Рмнику Влчеа (Румунија),  представници СУБНОР, удружења и организације.

У оквиру програма  дана ослобођења града Крушевца, откривен  је споменик палим припадницима војске, полиције и резервног састава (1991. – 1999.год.), који су своје животе дали током рата у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову. Споменик је постављен у оквиру Меморијалног комплекса “Слободиште”. Ауторско је дело академског вајара из Београда, Светомира Радовића.

spomenik23

Након обраћања, Споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић,Велимир Милошевић и Бобан Гашић. Венце су положили директор БИА Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, начелник РУО Бранислав Весић, представници  Удружења бораца и породице погинулих, које су за помен страдалима палиле и свеће.

Поводом Дана ослобођења у позоришту је одржана Свечана академија, на којој су најзаслужнијим предузећима додељене Захвалнице. На скупу коме су присуствовали бројни гости, градови побратими, суседне општине, представници руководства града и округа, војске, полиције, јавних предузећа и установа, привреде… изведен је и пригодан програм.

svecana-akademija1