21.09.2018. – Dan 125. motorizovane brigade

Povodom Dana 125. motorizovane brigade, danas je u kasarni “Rasina” na spomen obeležje položeno cveće i  održan pomen svim borcima ove vojne jedinice. Pomenu su prisustvovali  gradonačelnik Jasmina Palurović i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić.

125

Nakon polaganja venaca i cveća od strane delegacija Vojske Republike Srbije, grada Kruševca, Rasinskog upravnog okruga, rezervnih vojnih starešina, ratnih vojnih invalida i drugih udruženja, kao  i članova porodica poginulih, sveštenstvo Eparhije kruševačke održalo je pomen.

Prisutnima se obratio ratni komandant 125. motorizovane brigade, brigadni general Dragan Živanović, koji je pozdravio prisutne i svoje saborce. “Danas smo se ovde okupili da evociramo uspomene na naše poginule drugove, heroje naše domovine. Ovo je prilika i da se prisetimo svih dešavanja koje smo, mi ovde, preživeli tokom ratnih dejstava i agresije na našu zemlju. Brigada je prošla težak put, a danas svi znaju za Košare i naše izvršenje postavljenih zadataka za odbranu državne granice”.

Komandant Garnizona Kruševac pukovnik Rade Rnjaković je još jednom podsetio na istorijske činjenice vezane za ovu jedinicu. Dana 22.12.1990. godine 125. motorizovana brigada je proglašena za najbolju brigadu u tadašnjoj JNA. Prve žrtve u odbrani otadžbine iz ove brigade pale su 1998. godine, a tokom NATO agresije poginulo je 92 pripadnika, 386 je ranjeno a 6 se vodi kao nestalo. Dana 16.06.1999. godine ova jedinica je dobila Orden narodnog heroja, a njenih 412 pripadnika je odlikovano.