66. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga

Dana 16.08.2017. godine, održana je 66. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga u prisustvu svih članova Saveta: načelnika Rasinskog upravnog okruga Branislava Vesića, gradonačelnika Grada Kruševca, Dragija Nestorovića, predsednika  opština: Aleksandrovac – Jugoslava  Stajkovca; Trstenik – Gorana Ćirića; Varvarin – Vojkana Pavića; Brus  – Milutina Jeličića i ispred opštine Ćićevac predsednika skupštine opštine Ćićevac Zvezdana Babića.

Teme koje su bile predmet dnevnog reda su:

  1. Sprovođenje druge faze implementacije Zakona o ozakonjenju objekata – donošenje inspekcijskih rešenja o rušenju nezakonito izgrađenih objekata.
  2. Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom upravnom okrugu
  3. Problematika vodosnabdevanja na teritoriji Rasinskog upravnog okruga

Prva faza implementacije zakona o ozakonjenju objekata  je uspešno okončana: formirana je baza nezakonito izgrađenih objekata. U toku je druga faza koja podrazumeva donošenje rešenja o rušenju nezakonito izgrađenih objekata od strane  građevinskih inspektora.  Zakon o ozakonjenju objekata, shodno članu 2. Zakona, donet je u javnom interesu i cilj Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da se postupak donošenja inspekcijskih rešenja  okonča u najkraćem roku, a postupak donošenja rešenja o ozakonjenju u naredne tri godine.

Sugerisano je da se poveća broj izvršilaca koji rade na pripremi rešenja i da se uključe i lica koja su angažovana ugovorom o privremenim i povremenim poslovima. Svi pomenuti članovi saveta izjavili su da će preduzeti sve mere iz okvira nadležnosti kako bi se postupak donošenja inspekcijskih rešenja maksimalno ubrzao.

Uvodničar po drugoj tački tački dnevnog reda bio je Aleksandar Šaronjić, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog upravnog okruga. Upoznao je  prisutne sa  osnovnim elementima projekta – Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu i to:  da se radi o regionalnom, pilot projektu; da su sredstva za realizaciju istog obezbeđena od strane Razvojne agencije Srbije i to u okviru Programa podrške projektima za unapređenje ekonomskog razvoja.

Krajnji korisnici projekta su potencijalni i postojeći preduzetnici i preduzeća koja posluju po principima  socijalnog preduzetništva. Najvažnije projektne aktivnosti između ostalog su: formiranje i rad Kancelarije za razvoj socijalnog preduzetništva Kruševac; formiranje i rad Mreže socijalnih preduzetnika; (podrška, razmena iskustava i informacija); Promotivne aktivnosti  – vidljivost projekta, (medijske aktivnosti, internet prezentacija i fejbuk stranica projekta). Očekivani rezultati između ostalog su:  utvrđeni resursi lokalnih zajednica u Rasinskom okrugu za razvoj socijalnog preduzetništva; Formiran institucionalni okvir u Rasinskom okrugu za razvoj socijalnog preduzetništva…

U okviru problematike vodosnabdevanja Savet je raspravljao o pitanjima:  aktuelno stanje  u vodosnabdevanju  sa hidroakumulacije  “Ćelije”;  eventualnom izmeštanju  dela magistralnog cevovoda zbog izgradnje “Moravskog koridora”; kao i ceni isporučene vode opštinama  Rasinskog okruga proizvedene u fabrici vode u Majdevu.

Savet je, posebno, konstantovao potrebu za  hitnom  sanacijom desne obale reke Zapadne Morave u reonu naseljenog mesta Počekovina radi otklanjanja neposredne opasnosti – prekida magistralnog gasovoda.

Posle majskih poplava od 2014. god. došlo je do urušavanja obale, te vremenom i do postepenog izmeštanja vodotoka Zapadne Morave. Urušavanje obale traje neprekidno do današnjeg dana. Neposredne posledice  su: ugroženost poljoprivredih površina i objekata u naseljenom mestu Počekovina. Najkritičnije je u pogledu infrastrukturnih objekata, i postoji neposredna opasnost totalnog oštećenja (kidanja) magistralnog gasovoda u bliskoj budućnosti.

Zaključeno je da Rasinski okrug, bez odlaganja, uputi apel: direktoru JP Srbija Vode; direktoru Direkcije za vode Republike Srbije; Republičkom štabu za vanredne situacije i JP Srbijagas.