Ambasador Indonezije u poseti Rasinskom okrugu

Dana 18 jula 2019 godine  Rasinski upravni orug posetio je Njegova Ekselencija, Ambasador Indonezije Mochammad Chandra Widya Yudha sa saradnicima. a. Nakon prijema u Gradskoj upravi, delegacija Indonezije imala je radni sastanak u Regionalnoj privrednoj komori. Domaćini su bili načelnik RUO Branislav Vesić i predsednik Parlamenta privrednika RPK Anđelka Atanasković, a prisustvovala je i Gradonačelnica Jasmina Palurović.

Sastanku u RPK prisustvovali su privrednici Okruga koji su imali priliku da pogledaju prezentaciju ove daleke zemlje, sa oko 260 miliona stanovnika, inače najvećeg arhipelaga na svetu, koja svoju privrednu strukturu bazira na proizvodnji i preradi kafe, kokosovih oraha, kakaa, drveta, srebra i ostalih proizvoda, a znatan deo trgovine čine i morski plodovi.Što se tiče izvoza u Srbiju, preovlađuje kaučuk,tekstil, palmino ulje…a uvoz iz naše zemlje je uglavnom baziran na vojnoj opremi, naoružanju i mašinama.

1111

Saradnja Indonezije i nekih kompanija iz Okruga već postoji, a odnosi se na uvoz kaučuka za gumarsku industriju.

U okviru programa posete, Nj.E. Ambasador Indonezije je obišao i korporaciju „Trajal“, gde je razgovarao sa generalnim direktorom Milošem Nenezićem i kroz promotivni film, upoznao sa primarnom proizvodnjom, ali i svim segmentima rada preduzeća. Ova kruševačka fabrika već ostvaruje privrednu saradnju sa Indonezijom, uvozeći sirovine, pre svega za potrebe proizvodnje pneumatika.

S obzirom da „Trajal“ pokazuje ubrzani trend razvoja, planovi se vezuju i za intenziviranje saradnje, odnosno proširenje lepeze asortimana. Osim uvoza u Srbiju, postoji i mogućnost izvoza u Indoneziju, naročito u oblasti namenske industrije.