IZGRADNjA MORAVSKOG KORIDORA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, u prostorijama Vlade, organizovala je sastanak sa svim gradonačelnicima, predsednicima opština i načelnicima Upravnih okruga kroz koje će proći Moravski koridor.

zorana

Mihajlovićeva je novinarima posle sastanka sa gradonačelnicima i predsednicima opština kroz koje će prolaziti Moravski koridor, i okruzima koje ovaj auto-put povezuje, rekla da je danas napravljen prvi zajednički dogovor u vezi s ovim projektom koji će povezati više od 700.000 ljudi u tri okruga kroz koje prolazi. “Očekujemo da za dve godine povežemo Kruševac sa Koridorom 10, Kraljevo sa “Milošem Velikim” za oko tri godine, a da za četiri godine čitav auto-put od Pojata do Preljine bude završen. Znamo koliko smo imali problema na nekim prethodnim projektima i zato ne želimo da te greške ponavljamo, nego da ovo bude primer kako treba da se realizuje jedan veliki projekat u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor projekta Moravskog koridora, Endi Milunzi iz kompanije “Behtel”, rekao je da je ova kompanija ponosna što je izabrana da realizuje ovaj projekat i da očekuje timski rad i efikasnu gradnju auto-puta koji je veoma važan za građane Srbije. Član uprave “Enke”, Ozger Inal, rekao je da će izvođač, konzorcijum “Behtel-Enka”, učiniti sve da projekat bude realizovan u dogovorenom budžetu i roku.

Branislav Vesić, načelnik Rasinskog okruga, rekao je da će okrug i grad Kruševac biti dobri domaćini i da će pružiti svu podršku izvođačima radova, kao i da će gradnja Moravskog koridora doprineti većoj zaposlenosti i bržem razvoju privrede.

branko

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović rekao je da će načelnici okruga preuzeti odgovornost i voditi manje timove koji će raditi na realizaciji projekta.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović rekao je da Moravički okrug i grad Čačak izgradnjom Moravskog koridora postaju mnogo bolje povezani i da Čačak postaje treće saobraćajno čvorište u Srbiji.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da izgradnja Moravskog koridora predstavlja ostvarenje višedecenijskog sna građana Kruševca i da se nada da će se svi radovi odvijati po planu. Sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Čačka i Kraljeva, kao i predsednici opština Ćićevac, Varvarin, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Dužina auto-puta Pojate-Preljina je 112,32 kilometra, a maksimalna dozvoljena brzina na ovom auto-putu biće 130 kilometara na sat. Planirana je izgradnja ukupno 11 petlji i još 130 objekata na trasi auto-puta, od čega 71 mosta, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propusta.