Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava kao državni praznik Republike Srbije, na spomen ploču u kasarni “Car Lazar” položeni su venci i cveće.

Vence su položili  načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, u ime grada Kruševca gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Živojin Miloradović, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja rezervnih vojnih starešina Kruševca, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Udruženja ratnih vojnih invalida, Kola srpskih sestara…

1122

Komandant Garnizona Kruševac, pukovnik Rade Rnjaković podsetio je prisutne o važnosti današnjeg dana. “U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Srbija je u velikom ratu izgubila oko 1,2 miliona stanovnika (što vojnika, što civila) i imala ogromna ratna razaranja zemlje.” između ostalog rekao je pukovnik Rnjaković.