Ministar prosvete u obilasku škola

Kruševac je dana 14.09.2016. posetio ministar prosvete Mladen Šarčević i načelnik Školskih uprava Republike Srbije Jasmina Đelić, sa saradnicima.

poseta-ministra-prosvete
Ministar prosvete u obilasku

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je vizija prosvetne politike u narednom periodu podizanje kvaliteta obrazovanja, veći stepen ulaganja i vraćanje ugleda nastavnom kadru kao reformatorima društva. Škole koje postižu dobre uspehe dobiće određeni stepen autonomije i finansiranje u skladu sa postignutim rezultatima.

Ministar Šarčević je podsetio i da je potpisano Poglavlje 26 (pridruživanje Evropskoj uniji) koje se tiče obrazovanja, što će omogućiti korišćenje pretpristupnih evropskih fondova u iznosu od 70 do 80 miliona evra. Sredstva koja će se obezbediti na taj način planirana su za opremanje škola i nabavku nastavnih sredstava. Takođe, biće reorganizovani i Saveti roditelja po novom konceptu, a radiće se i na unapređivanju dualnog obrazovanja.

U Gradskoj upravi ministar je zatim održao sastanak, sa temom osnivanja Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, u saradnji sa niškim Univerzitetom. Gradonačelnik Dragi Nestorović izjavio je da se neophodne procedure privode kraju i dodao da se vode pregovori i o Fakultetu za fizičku kulturu i vaspitanje koji bi edukovao trenerski kadar.