Обележавање Видовдана

– Обележавање Видовдана почело је традиционалним полагањем цвећа на спомен обележја у граду.

Начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и председник Скупштине града Јасмина Палуровић,као и и остала удружења и институције положили су цвеће код крста и на хумке на Слободишту, на Споменик код Фонтане и код крста на Багдали.

Vidovdan-1
Полагање венаца

– Затим је Председник Скупштине града Крушевца Јасмина Палуровић приредила пријем за делегације градова побратима, који су гости Крушевца поводом Дана града.

Гостима из Липецка (Руске Федерација), Крфа (Грчка), Старе Загоре (Бугарска), Одинцова (Московска област) и Бијељине (Република Српска), Председник Скупштине Града Крушевца Јасмина Палуровић упутила је речи срдачне добродошлице.
Gradovi-pobratimi
Скупштина Града Крушевца је на седници одржаној 27. новембра 2015. године донела Одлуку о успостављању сарадње између града Липецка (Руска Федерација) и града Крушевца. Влада Републике Србије је донела Решење о давању сагласности на ову Одлуку које је објављено у „Службеном гласнику РС” 05 број 016- 406/2016, 23. јануара 2016. године.

Споразум су потписали председник Скупштине града Крушевца Јасмина Палуровић и градоначелник града Липецка Иванов Сергеј Вјачеславович.

– Светом архијерејском литургијом и поменом страдалима настављено је обележавање Видовдана, једног од најзначајнијих празника у Српској Православној Цркви. Видовданска литија кренула је из Цркве Лазарице до Споменика косовским јунацима је је служен помен страдалим мученицима од 1389. године, све до данашњих дана. Припадници Војске Србије, Гарнизона Крушевац носили су кивот кнеза Лазара, а у литији, коју је предводило високо свештенство.

Потом је, поводом Видовдана, уследила свечана седница Скупштине града Крушевца, Скупштина града Крушевца, на седници одржаној дана 28.06.2016. године донела Одлуку о додељивању награде и признања Града Крушевца.

Видовданска награда
• Љиљани Хабјановић Ђуровић књижевници, аутору бројних романа, за изузетан допринос развоју културе града Крушевца.

Ljiljana-Habjanovic-Djurovic
Видовданска награда

Плакете ГРАДА КРУШЕВЦА
1. Cooper Tire *Rubber company Krusevac, за изузетне резултате остварене у области привреде, повећање извоза и помоћ у реализацији бројних културних и хуманитарних манифестација кроз донације.
2. ЕПС дистрибуција д.о.о., Огранку ЕД Крушевац, за дугогодишње успешно пословање и улагање у проширење капацитета чиме је побољшано снабдевање грађана и привреде електричном енергијом.
3. Душану Матићу из Јасике, дугогодишњем добровољном даваоцу крви за исказану солидарност и хуманост вишеструким , давањем крви.
4. Александри Милојевић, ученици Економско-трговинске школе за изузетан успех током школовања и високе резултате постигнуте на републичким такмичењима из математике.
5. Радославу Јовановићу власнику Расадника “Александар” из Малог Шиљеговца, за резултате постигнуте у производњи и допринос унапређењу животне средине града, давањем бројних донација.
Похвале града Крушевца
1. Удружењу ратних војних инвалида Крушевац, за дугогодишњи хуманитарни рад пружањем подршке и помоћи ратним војним инвалидима и члановима породица палих бораца.
2. Драгану Стојковићу из Крушевца, дугогодишњем добровољном даваоцу крви , који је дао крв преко 150 пута.
3. Невени Симић из Крушевца, пионирској репрезентативки Србије у каратеу, за изузетне спортске резултате.