Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава као државни празник Републике Србије, на спомен плочу у касарни “Цар Лазар” положени су венци и цвеће.

Венце су положили  начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, у име града Крушевца градоначелница Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, представници Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења резервних војних старешина Крушевца, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, Удружења ратних војних инвалида, Кола српских сестара…

1122

Командант Гарнизона Крушевац, пуковник Раде Рњаковић подсетио је присутне о важности данашњег дана. “У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. Србија је у великом рату изгубила око 1,2 милиона становника (што војника, што цивила) и имала огромна ратна разарања земље.” између осталог рекао је пуковник Рњаковић.