Расински округ » Вести » ОДРЖАН САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА КООРДИНАЦИЈУ РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА

ОДРЖАН САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА КООРДИНАЦИЈУ РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА

Дана 15.04.2021.године у Градској управи Крушевац одржан састанак радне групе за координацију републичких инспекција ради примене мера за сузбијање ширења вируса Ковид 19, са представницима Расинског округа.

1-4

Састанку су присуствовали помоћник министра здравља и руководилац радне групе др Горан Стаменковић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Драгана Потпара и помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александар Адамовић, као и њихови сарадници.

Испред Расинског управног округа о актуелној ситуацији известио је начелник Бранислав Весић, а учешће су узели градоначелник Јасмина Палуровић и председници општина Округа. Такође, прилику да постављају питања, разреше дилеме и недоумице и изнесу предлоге у циљу бољег системског функционисања имале су оперативне службе на терену: руководиоци комуналних инспекција, начелник Комуналне милиције града Крушевца, руководиоци републичких инспекција са седиштем у РУО, као и директор Завода за јавно здравље у Крушевцу.

Радна група је разматрала питања координисаног надзора, сарадње Округа и јединица локалне самоуправе, усклађеност поступања представника инспекција и Комуналне милиције на терену, а том приликом упознала се и са изазовима са којима се инспектори суочавају.Такође, разговарало се о планирању по утврђеним ризицима, посебно када је у питању поступање код непоштовања противепидемиолошких мера у борби против ширења вируса Ковид 19, али и о извештавању и кординацији приликом остављања података са терена. Разматрана је и могућност појаве нових епидемиолших ризика уочи предстојећих празника.

Са скоро 26 000 извршених надзора, РУО и Град Крушевац спадају у најоперативније округе и јединице локалне самоуправе, речи су руководиоца радне групе и помоћника министра здравља др Горана Стаменковића. Такође, похваљен је и постигнути степен координације у планирању, вршењу инспекцијског надзора и извештавању и рад комуналне, санитарне и туристичке инспекције, као и Комуналне милиције. Код неких других служби указано је на постојање простора за побољшање ефективности у раду. Посебно је апострофирана потреба постојања нулте тореранције у смислу санкионисања прекршилаца прописаних епидемиолошких мера.

Након конструктивног, радног дела састанка, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Драгана Потпара и градоначелник Јасмина Палуровић обишле су вакцинални пункт у Хали спортова.