Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na Moravskom koridoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dana 29. marta 2021. je obišao radove na mostu preko Južne Morave kod Stalaća, u okviru  izgradnje deonice auto puta od Pojata do Kruševca, dela budućeg Moravskog koridora koji će spojiti auto put Beograd – Niš sa auto putem „Miloš Veliki“.

vucic-autoput

Prisustvovali su i Ambasadori SAD i Velike Britanije Entoni Godfri i Šan Meklaud, ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, direktor JP „Putevi Srbije”, Zoran Drobnjak, direktor BIE Bratislav Gašić, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednici opština koji su uključeni u izgradnju koridora. Predsednik Vučić je sa izvođačima radova, američko – turskim konzorcijumom “Behtel Enka” razgovarao o dinamici radova i rešavanju problema na gradilištu. Na mostu preko Južne Morave kod Stalaća trenutno se rade stubovi i glavne grede na obalama sa obe strane, a kasnije će se krenuti i sa stubovima u koritu reke. Na prvoj deonici od Pojata do Kruševca paralelno se grade četiri mosta.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju je podvukao da su očekivanja da do kraja marta 2024. bude završen ceo Moravski koridor. Put će biti dugačak 112 km., pa će se od Čačka do Niša putovati najviše 90 minuta, a od Kraljeva do Niša za 75 minuta. „Verujem da ćemo do kraja godine odnosno do januara 2022., imati gotov auto put od Pojata do Kruševca (Makrešana)“.

Predsednik je podsetio da će to ujedno biti i prvi digitalni auto put, jer će duž trase biti postavljeni optički kablovi i digitalna oprema koji će omogućiti besplatan bežični internet i namoderniji sistem upravljanja saobraćajem.Projektovan je za brzinu od 130 km. na sat, imaće 11 petlji, 71 most, 23 nadvožnjaka, 5 podvožnjaka  i 31 propust. Povezivaće 3 okruga – Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11, kao i sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka – Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.