Otvaranje poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu

Kruševac, 14. oktobar 2017.godine – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prisustvovao je danas otvaranju novoosnovanog Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu Univerziteta u Nišu.

Šarčević je tom prilikom podsetio na to da je Vlada u maju ove godine donela Odluku o osnivanju Poljoprivrednog fakulteta, koji će prve studente upisati naredne godine.

Fakultet12

Ministar je istakao da Kruševac sada ima prvi fakultet, koji je 14. fakultet u okviru Univerziteta u Nišu, dodavši da time počinje da se razvija visoko obrazovanje u tom gradu.

On je rekao da ima još stvari koje će se rešavati u hodu kako bi se ovaj fakultet našao u lancu dobrih poljoprivrednih fakulteta.

Šarčević je istakao da je resorno ministarstvo u prvih sto dana rada Vlade ostvarilo tri velika i veliki broj manjih i srednjih rezultata.

Fakultet11

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo započinje više od 30 programa, pri čemu će krajem meseca još tri zakona ući u skupštinsku proceduru.

On je naveo da će Ministarstvo provete, nauke i tehnološkog razvoja verovatno biti jedino ministarstvo koje je uspelo da kompletno završi svoj zakonodavni okvir, koji je neophodan za sprovođenje reformi.

Takođe, kako je podsetio, završen je Nacionalni okvir za kurikulum – nastavni plan i program reformisan za sve nivoe obrazovanja.

Fakultet13

Prema njegovim rečima, vrlo brzo će biti reformisan prvi razred osnovne škole, kao i reforma petog tokom narednih mesec dana.

Šarčević je naglasio da zakon o dualnom obrazovanju ulazi u parlament krajem meseca, uz napomenu da je interesovanje za dualno obrazovanje mnogo veće nego što se to očekivalo.

Ministar je dodao da je Informatika uvedena kao obavezan predmet u osnovne škole, što Srbiju čini jednom od retkih zemalja u Evropi u kojoj se programiranje uči od 11. godine.