Oživljavanje zadrugarstva – prioritet u poljoprivredi

Dana 26.09.2017. godine Rasinski upravni okrug  je  posetio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, sa saradnicima. Tema radnog sastanka bila je razvoj zadrugarstva, odnosno Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Ovaj program se realizuje kroz učešće države u ekonomsko – finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga u 2017. godini. Sastanku su prisustvovali članovi Odbora za selo SANU Branislav Gulan i Risto Kostov, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predstavnici Ministarstva, a takođe i gradonačelnik grada Kruševca Dragi Nestorović, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Marko Milojević, predsednici susednih opština i stručnjaci u oblasti poljoprivrede.

2

Ministar Krkobabić je rekao da se, što se tiče podsticajnih mera države, za osnivanje novih zadruga, opredeljuje 50.000 evra, a za revitalizaciju i oživljavanje postojećih 100.000 evra.

U ovom kraju, naglasio je Ministar, evidentirano je 56 zadruga, od kojih je 26 aktivno. Postoji oko 6.000 poljoprivrednih gazdinstava,  koja poseduju u proseku oko 4,5 hektara. Upravo su njima namenjeni ovi podsticaji, a novac se isključivo namenski koristi za opremu, odnosno tehnologiju proizvodnje. Cilj je objedinjavanje malih proizvođača oko finalnog proizvoda koji treba da poseduje sve potrebne karakteristike za izlazak na evropsko tržište.

Ono što je takođe bitno je da će zarada stručnih lica, odnosno rukovodioca zadruga biti obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Za sve ove aktivnosti u cilju oživljavanja zadrugarstva, odnosno sela, neophodni su objedinjeni napori Vlade, lokalnih samouprava i poljoprivrednih proizvođača.

Od početka akcije (aprila meseca) do sada, osnovano je oko 70 zadruga, a ovaj projekat nastaviće se i naredne godine. Za taj period, planira se izdvajanje oko 25 miliona evra, kako bi efekti bili što optimalniji.

Gradonačelnik Dragi Nestorović je u svom obraćanju rekao da je na teritoriji grada Kruševca registrovano 18 zemljoradničkih zadruga, od kojih su samo 4 izvršile preregistraciju po novom Zakonu o zadrugarstvu. Njihova pretežna delatnost je vezana za gajenje sadnog materijala, uzgoj muznih krava i mešovitu poljoprivrednu proizvodnju. Tokom ove godine, izdvojeno je oko 28.700.000 dinara za razne programe u cilju podrške registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu, a i dalje će nastaviti sa podrškom razvoju ove važne privredne grane.

Skupu su se obratili i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branimir Vesić i načelnik Službe pri Ministarstvu dr Siniša Perić, koji je održao i prezentaciju “Razvoj zadrugarstva u Republici Srbiji”.

Ovo je prvi projekat koji je zdušno pozdravila i Srpska akademija nauka i umetnosti, o čemu je govorio član Odbora za selo Branislav Gulan.

Ministar Krkobabić nastavlja sa obilascima okruga po Srbiji promovišući zadrugarstvo, a svi raspoloživi stručni i ostali resursi biće stavljeni u funkciju pomoći lokalnim samoupravama i zadrugarima kako bi se proces što brže i kvalitetnije odvijao.