Početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu

Kruševac, 14. oktobar 2017. godine – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je potpuno zadovoljna rezultatima ostvarenim u prvih 100 dana rada Vlade.

Danas je u prisustvu ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i direktora BIA Bratislava Gašića položen kamen temeljac za Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda.

fabrika 1

Osnova programa je Ugovor o finansijskoj saradnji Vlade Nemačke i Srbije koji se sprovodi preko Nemačke razvojne banke (KfW ) i nadležnog Ministarstva RS.

Glavni efekti projekta su: smanjenje rizika po zdravlje stanovništva i zaštita podzemnih i površinskih voda od zagađenja. Predviđena je izgradnja oko 50km. kolektorske i kanalizacione mreže.

Mihajlović je, nakon polaganja kamena temeljca za početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, istakla da je pre izvesnog vremena pušteno u rad 30 kilometara modernog auto-puta, kao i da je završena izgradnja najdužeg mosta na Koridoru 10.

Fabrika2

Takođe, ona je naglasila da je posebno ponosna na mostove Ljubovija–Bratunac i spajanje lukova na Žeželjevom mostu, sada malih, a naredne nedelje i velikih.

Mihajlović je dodala da bez razvoja infrastrukture nema napretka i investicija, uz poruku da su ljudima potrebni putevi i mostovi u kom god se delu Srbije nalazili.

Mihajlović je, govoreći o izgradnji pomenutog postrojenja, istakla da je fabrika značajna za Kruševac i sva naselja oko grada, kao i za sve žitelje i njihove potomke koji treba da ostanu u gradovima gde su rođeni, te da će fabrika biti pravljena tako da uvek može da se proširi.

Ona je naglasila da nema savremenog Kruševca, ni bilo kog drugog grada, bez razmišljanja o zaštiti životne sredine.
Fabrika3
Mihajlović je čestitala žiteljima Kruševca Dan oslobođenja grada i istakla da je to značajan dan za celu Srbiju i čitavu Vladu.

Direktor JKP “Vodovod Kruševac” Vladimir Milosavljević rekao je da će postrojenje biti završeno za 15 meseci, kao i da će ova fabrika dovesti Kruševac u red najrazvijenijih gradova u toj oblasti.

Projekat je obuhvatio kolektor i kanalizacionu mrežu u gradu ukupne vrednosti 24 miliona evra, od čega je 14 miliona uloženo u ovo postrojenje, naveo je Milosavljević.

Projekat se radi pozajmicom KFW banke na 12 godina, a 95 odsto sredstava vratiće Srbija, a pet odsto JKP “Vodovod Kruševac”, rekao je on.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ovom prilokom  izjavila je danas da su prioriteti Vlade Srbije završetak koridora 10 i 11, kao i Moravski koridor.

Nikakve odluke još nisu donete. Uporedo sa prostornim planiranjem radi se projektno-tehnička dokumentacija, što inače nije često slučaj, budući da se prvo čeka da se završi prostorni plan, pa se onda radi dokumentacija, objasnila je ona.

Mihajlović je dodala da je projekat ubrzan koliko to mogućnosti dozvoljavaju, jer su svi svesni toga da bez izgradnje infrastrukture nema investicija.