Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučiću u Kruševcu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Kruševcu, gde je položio venac na Spomenik kosovskim junacima i odao poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima.

Vucic1

Obraćajući se okupljenim građanima, predsednik je poručio da se Srbija uzdigla iz poraza i da je danas slobodna i slobodarska zemlja u kojoj ne odlučuje niko drugi do njenih građana.

Vucic2

Predsednik Vučić je učestvovao na sednici Vlade Republike Srbije održanoj danas u Kruševcu, povodom 650 godina od osnivanja tog grada, na kojoj se razgovaralo o daljem napretku Srbije, načinima da se osnaže državne fabrike i da se pomogne najudaljenijim mestima i opštinama,  dodatno zaposle ljudi i obezbedi im se bolji život.

„Danas je Vidovdan, kažu dan na koji se sve vidi, dan u kom prepoznate ko je vera, a ko nevera, dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, dan koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki iako brojčano mali. Danas sam posebno srećan što se nalazim u Kruševcu, na 650 godina od osnivanja grada, i što mogu da kažem da Srbiju i tada kada su mislili da su je pokorili – nisu jer je srpski duh nepokolebljiv, nepokoran i nikad nije ustuknuo“, rekao je predsednik Vučić i istakao da Srbija Vidovdan slavi kao pobednik jer postoji  mnogo toga čime možemo da se ponosimo, mnogo toga što smo uradili i treba da nastavimo da radimo još hrabrije. On je naglasio da osnovne vrednosti srpske države moraju da budu da vodi računa i da brine o svakom građaninu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, naša nezavisnost, sloboda, kao najviša vrednost, i mir.

“Ono što je danas za nas najvažnije to je da Srbija koju su hteli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389. godine ne samo nije umrla, ona danas nije samo nebesko carsko poginulih junaka, Srbija je, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja. U Srbiji ne odlučuje niko drugi do njenih građana. U Srbiji se ne pita niko drugi do njenih građana. Retke su zemlje koje mogu tom činjenicom da se pohvale”, naglasio je predsednik Vučić i istakao da ne samo da danas više nismo gubitnici, već smo pokazali da poraz i predaja za nas nisu opcije. On je rekao da smo promenili način razmišljanja i krenuli da svoju državu stvaramo ne kao san i utopiju, već kao realan život.

„Srbija može da se ponosi i raduje životu. Bez slobode, samostalnosti i nezavisnosti nema ni mira, ni ostvarenja naših interesa, niti ima razvoja naše zemlje. Ponosan sam na činjenicu što Srbija danas vodi racionalnu, ozbiljnu i odgovornu nacionalnu politiku. Čestitam Vidovdan svim našim građanima, svim Srbima, ma gde da žive, a posebno narodu na Kosovu i Metohiji“, poručio je predsednik Vučić i dodao da su nas kosovski junaci naučili časti i junaštvu i ostavili zavet da ne bežimo ni pred jednom preprekom.

“Od njih smo nasledili osobinu da se ne predajemo nikada. Njihov strašan kraj bio je za nas početak i svako ko razmišlja o Srbiji mora to da zna – da smo nastali u muci, rođeni u krvi, a naše tvrdoglavo insistiranje na nezavisnosti nije hir, već istorija viče iz nas. Oni nas opominju da se ne busamo u prsa, već da uradimo sve da nastanu generacije koje će samo za mir i znati i neće ginuti. To nam je najsvetija obaveza. Taj dug moramo da ispunimo, da stvorimo generacije mira i života, rasta i rada i državu koja će svojom snagom biti garant njihove slobode. Moramo da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt. To je najveći spomenik i Lazaru i Milošu i svim kosovskim junacima. Sloboda je sveta ali je svet i mir, a najviše vrede zajedno”, zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić obišao je rekonstrusanu zgradu Dijagnostičkog centra koja je prvi put sređena nakon 1980. godine, kada je i počela sa radom u krugu Opšte bolnice Kruševac. On je rekao da je zadovoljan kako Centar sada izgleda, ističući da su važni i najsavremeniji uređaji, kao i kapaciteti u Kruševcu.

Vucic3