SASTANAK MINISTARKE MIHAJLOVIĆ SA NAČELNICIMA UPRAVNIH OKRUGA

Beograd, 21.01. 2022. godine. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je sastanak sa načelnicima upravnih  okruga u Srbiji, sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti, koji Ministarstvo sprovodi sa lokalnim samoupravama.

nacelnici-okruga-izjave2

Sastanku je prisustvovao i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić. Po održanom sastanku ministakra je izjavila da će krajem meseca biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije.

Ona je rekla da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta. „Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu. Imamo sve mogućnosti da omogućimo svim građanima i građankama da smanje potrošnju energije. Prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara, i te kako će doneti rezultate i domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto. Na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida“, objasnila je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je za ovu godinu Ministarstvo obezbedilo 230 miliona evra i najavila olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane. „Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 30 odsto, zbog toga smo obezbedili dovoljno novca, jer je ovo važan projekat, kao da gradimo novu elektranu“, rekla je ona.