Sporazum o obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom

Dana 27.02.2020 godine održana je 82. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga na kojoj je potpisan Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom između Grada Kruševca, opština: Brus, Blace, Aleksandrovac, Ćićevac i Varvarin. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i potpredsednica Vlada Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović sa saradnicima, direktor Kancelarije KfW u Republici Srbiji, Arne Gos, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine…

sporazum-1

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla da je ulaganje u komunalnu infrastrukturu uslov opstanka i razvoja svake lokalne samouprave i da je važno da bi građani u svim delovima Srbije imali dobre uslove za život. “U Kruševcu se, pored ovog projekta, gradi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a ukupno ulaganje u komunalnu infrastrukturu iznosi više od 30 miliona evra. Sve to je važno da bismo imali zdraviju i čistiju životnu sredinu i današnji sporazum je poruka i ostalim opštinama koliko je ova oblast važna”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da je ukupna vrednost projekata u komunalnoj infrastrukturi koje Srbija realizuje uz podršku nemačke razvojne banke KfW veća od 250 miliona evra.

Direktor Kancelarije KfW u Republici Srbiji, Arne Gos, rekao je da je potpisani sporazum prvi korak ka uspostavljanju efikasnog i efektivnog sistema upravljanja otpadom u ovom delu Srbije i da se Kruševac pokazao kao važan partner i grad koji veoma vodi računa o zaštiti životne sredine. On je dodao da je SR Nemačka pružala i pruža veliku podršku Srbiji, posebno u oblasti životne sredine, imajući u vidu da je od ukupno oko dve milijarde evra donacija, oko 70 odsto bilo usmereno upravo u ovu oblast.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da je potpisani sporazum rezultat zajedničkog rada lokalnih samouprava i ministarstva i da će se realizacijom projekta unaprediti prikupljanje i tretman otpada, na korist građana Kruševca i okolnih opština.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga pozdravio je prisutne, posebno zahvalio ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na uspeštnoj višegodišnjoj saradnji i izrazio očekivanja u nastavak i produbljivanje iste u narednom periodu. Ukratko je rezimirao aktivnosti na izradi samog sporazuma te da su na predlog saveta Rasinskog upravnog okruga Grad Kruševac i opštine Aleksandrovac, Brus, Blace, Varvarin i Ćićevac, na sednicama skupština donele su odluke kojim su usvojile tekst Sporazuma i ovlastile predsednike opština i gradonačelnicu Grada Kruševca da isti potpišu.

, Pomenuti sporazum u saglasnosti je sa najvišim opštim aktima koji uređuju oblast upravljanja čvrstim komunalnim otpadom. Njegovo potpisivanje i međusobno udruživanje u interesu je svih lokalnih samouprava potpisnica jer je osnovni preuslov svim budućim aktivnostima kako investicionog karaktera, tako i onih koje su vezane za izradu projektne dokumentacije“.

sporazum-2

U okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada  za  šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga, koje zajedno imaju oko 200.000 stanovnika: Kruševac, Brus, Aleksandrovac, Varvarin i Ćićevac (Rasinski) i Blace (Toplički okrug). Početak izvođenja radova na ovom projektu očekuje se sredinom 2021. godine. Ukupno 33 miliona evra obezbeđeno je uz podršku KfW za finansiranje prve faze izgradnje objekata regionalnog upravljanja komunalnim otpadom za region Kruševca i Vranja, od čega je 11 miliona evra vrednost donacije, a 22 miliona evra zajam pod povoljnim uslovima.