VIDOVDAN 2017.

Povodom obeležavanja Vidovdana i 628 godina od Kosovske bitke, u Kruševcu je održana centralna ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik kosovskim junacima.

Aleksandar-Vucic-1
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže venac

U obraćanju, velikom broju prisutnih, među kojima su bili i predstavnici pobratimskih gradova, predsednik Vučić  je istakao da današnji Vidovdan mora da postane dan kada ćemo krenuti da učimo o sebi, ko smo, odakle smo, da li smo bili samo žrtve ili smo i mi negde pogrešili.

“Mi Srbi imali smo mnogo ključnih Vidovdana i svaki je govorio o nama, i dobro i loše. Na Vidovdan se uvek sve videlo, najbolje i najjasnije, i na Vidovdan 1914. kada je Gavrilo Princip pucnjima i ličnim stradanjem pokazao razliku između velikih, ali ne po broju, već po ljubavi prema slobodi, i onih drugih koji za slobodu ne mare”, istakao je Vučić.

On je rekao da treba da brinemo o našoj budućnosti, ali ne na nebu, već na zemlji.

“Kada to uradimo, znaćemo da je Lazar bio hrabar državnik, svestan nadiruće turske opasnosti, koji je poginuo ne zato što se borio za nebesko carstvo, već za svoju lepu Srbiju”, rekao je Vučić.

Vidovdan-2
Državna komemorativna ceremonija

 Državna komemorativna ceremonija odavanja počasti povodom jubileja – 628. godišnjice Boja na Kosovu, nastavljena je u podne kod Spomenika kosovskim junacima.

Vence su položili: delegacija Grada Kruševca – zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević, predsednik Skupštine  Jasmina Palurović, načelnik Rasinskog upravnog okruga, Branislav Vesić,  predstavnici gradova gostiju – Bijeljina (Republika Srpska),  Krf (Grčka), Volvi Stavros (Grčka), Stara Zagora (Bugarska),  Rmniku Valčea (Rumunija),  Odincovo (Rusija),  predstavnici udruženja građana…

Svečana sednica Skupštine grada Kruševca. Povodom dana Grada – Vidovdana, održana je svečana sednica Skupštine grada Kruševca na kojoj su dodeljena tradicionalna priznanja i nagrade najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

Prisustvovali su: delegacije gradova pobratima Bijeljine,  Krfa, Stare Zagore, Rmniku Vlčea, Volvi Stavrosa, Odincova, direktor BIA Bratislav Gašić, narodni poslanici, predstavnici MUP-a, načelnik Rasinskog okruga, predsednici drugih opština, privrednici, direktori preduzeća i javnih službi i dr.

Vidovdan-3
Svečana sednica Skupštine grada Kruševca

Dodeljena su priznanja: Vidovdanska nagrada, Plakete i Pohvale.

–  Najveće priznanje, Vidovdanska nagrada, dodeljena je Njegovom Preosveštenstvu Episkopu kruševačkom Gospodinu dr Davidu Peroviću,za izuzetan doprinos razvoju, negovanju i očuvanju srpske duhovnosti.