VIDOVDAN 2024 – SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja Vidovdana, u Kruševcu je održana i svečana sednica Vlade Republike Srbije.

Vidovdan 2024-2

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da je na sednici bilo reči o četiri teme iz delokruga i nadležnosti MUP i Ministarstva odbrane, a tiču se unutrašnje i spoljne bezbednosti.

Vučević je u izjavi novinarima, nakon obilaska tehničko -taktičkog zbora Vojske Srbije, objasnio da su ministri u tim resorima podneli kratak izveštaj, a bilo je reči i o tome šta Ministarstvo kulture radi na očuvanju svih nacionalnih i identitetskih stvari i pitanja koje krase i određuju naš narod.

Naravno, bilo je reči i o ekonomiji koja je motor razvoja države, rekao je premijer, naglasivši da bez snažne privrede, uređenih finansija, stabilne monetarne politike, ni Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ne bi imali sve ovo što se danas videlo na tehničko-taktičkom zboru.On je dodao i da je na sednici Vlade bilo reči i o tome šta treba da se uradi u Kruševcu i u Rasinskom okrugu po pitanju zdravstva, zaštite životne sredine, komunalne i saobraćajne infrastrukture.

Danas su nakon održane sednice Vlade u Gradskoj upravi Kruševac, usledili obilasci ministara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović posetio je korporaciju „Trajal“, fabriku pića „Rubin“ i poljoprivredno gazdinstvo Brkić u Velikom Šiljegovcu.

Ministar kulture Nikola Selaković obišao je Narodni muzej Kruševac, crkvu Lazaricu i Donžon kulu.

„Danas na naš najsvetiji nacionalni praznik Vidovdan, na dan kada obeležavamo 635 godina od Kosovske bitke, održali smo posebnu sednicu Vlade ovde u Lazarevom gradu Kruševcu, koji je 32 godine bio prestonica Srbije i obznanili nameru Ministarstva kulture da u predstojećem periodu Vladi predloži proglašenje projekta obnove Lazarevog grada za projekat od nacionalnog značaja“, rekao je Selaković.

On je dodao da to suštinski znači da će on predstavljati jedan od prioriteta kada su u pitanju srednjovekovni lokaliteti na teritoriji naše zemlje i da će sve ono što budu radili Ministarstvo i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture biti fokusirano na ovaj cilj.

Selaković je rekao da je juče potpisan ugovor koji će omogućiti da mešovita sredstva EU sa jedne, i grada Kruševca sa druge strane, budu usmerena na izradu projektno – tehničke dokumentacije koja podrazumeva na prvom mestu obnovu ostataka Donžon i glavne gradske kule.

Ministarka nauke Jelena Begović obišla je radove na izgradnji Regionalnog industrijsko tehnološkog parka. Ministarka Begović je napomenula da na Vidovdan kada slavimo prošlost, Ministarstvo nauke okrenuto je i ka budućnosti i ovo je simboličan momenat da baš na Vidovdan obiđemo radove na parku koji će omogućiti ostanak mladih u gradu.

Prilikom obilaska Istočne obilaznice ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio:

„Važno je da prihvatimo predlog grada da krenemo da uradimo 1,9 kilometara puta. Do sad je urađeno oko 38 posto deonice i projektuje se nešto manje od 5 kilometara dodatka kako bi ova obilaznica bila u punoj funkciji“.

Izgradnja Istočne obilaznice omogućiće da tranzitni saobraćaj koji već sada ne ide kroz grad još brže i bezbednije obilazi Kruševac.

Ministar je dodao da će radovi na Moravskom koridoru biti završeni do kraja 2025. godine. „Do kraja ove godine treba da odradimo Moravski koridor do Trstenika,  a moguće je i do Vrnjačke Banje“.

Ministar se osvrnuo na kapitalni projekat Regionalne deponije i izgradnje brze pruge.

„Kruševac je grad koji realizuje mnoge investicije . Pošto radimo sa razvojnom bankom KFV , očekuje da će do kraja godine raspisati tender i čak imati izvođače za deponiju koja je veoma važna. Pokrenut je i projekat rekonstrukcije pruge Stalać-Kruševac-Kraljevo-Rudince“.

Ministarka Ministarstva bez portfelja zadužena za oblast ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena Tatjana Macura imala je sastanak sa predsednicom Skupštine grada Kruševca i predsednicom Saveta za rodnu ravnopravnost dr Draganom Barišić, a potom je obišla Centar za socijalni rad.

Kruševljani su danas mogli da uživaju i u prikazu naoružanja i vojne opreme sa kojom raspolaže Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Građani su, dodao je on, mogli da vide i mnogo toga novoga, od proizvodnje municije, onoga što radi namenska industrija, proizvodnje artiljerijsko-raketne municije, granata, mina, pa sve do složenih borbenih sistema, ali i novu verziju samohodne haubice Nora, Gvozdiku, tenkove M-84 i BVPM. Tim povodom predsednik Vlade je ukazao na to da je na ovom zboru po prvi put prikazan novi sistem protivvazdušne odbrane, kratkog dometa, HQ-17, koji je došao iz Kine.