Потписан Меморандум о сарадњи са Универзитетом у Нишу

У Крушевцу је дана 02.03.2016 године, потписан Меморандум о сарадњи између Града (градоначелник Драги Несторовић), Економског факултета у Нишу (декан проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић) и Правног факултета, такође из Ниша (декан проф. др Мирослав Лазић). Потписници су сагласни да раде на отварању високошколских јединица ових факултета у Крушевцу, које би требало да задовоље потребе привреде и локалне заједнице.

Данашњем састанку у Кабинету градоначелника присуствовали су и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, председник Регионалне привредне коморе Предраг Вукићевић и асистент на Економском факултету Универзитета у Нишу, Зоран Томић, а након тога су обишли простор у згради Народног универзитета.

Вишегодишња идеја да Крушевац постане универзитетски центар, данас почиње своју конкретну реализацију потписивањем овог Меморандума. Опредељење Града, истакао је градоначелник Несторовић, је да сарадња отпочне прво са државним Универзитетима. Циљ је да се смањи одлив омладине, али и образују профили потребни привреди Града и округа. Такође, то ће представљати и материјалну уштеду, односно смањење укупних трошкова школовања студената из Крушевца.

univerzitet-Nis-Memorandum-1
Потписивање Меморандума

Како се наводи у тексту Меморандума, нишки Универзитет и Град Крушевац имају заједничке интересе у области образовања, развоја младих кадрова и реализације пројеката од обостраног интереса са циљем просперитета на путу европских интеграција, уз потпуно праћење савремених европских и светских развојних токова.
univerzitet-Nis-Memorandum-2
Сарадња ће се заснивати на принципима партнерства, одговорности, заједничког планирања, транспарентности, консензуса…

У циљу развоја не само образовног процеса већ и привреде региона организоваће се заједнички научни скупови и реализовати пројекти са задатком афирмације у сврху развоја привреде региона.

Настава на високошколским јединицама обављаће се у просторијама реконструисаног Радничког универзитета где су створени сви потребни услови за њено извођење.

Процедура отварања јединица Економског и Правног факултета из Ниша одвијаће се по фазама, а према речима декана Економског факултета проф.др Јадранке Ђуровић Тодоровић, почетак рада, односно отварање планира се за октобар ове школске године.