14. ОКТОБАР ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВАЦА

Програм поводом Дана ослобођења Крушевца, традиционално је отпочео полагањем венаца на спомен обележја у граду.

14 oktobar 2023

Градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине Предраг Вукићевић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, као и представници СУБНОР – а, Резервних војних старешина, Удружења пензионера и других организација за неговање традиција ослободилачких ратова положили су цвеће на хумке на Слободишту.

Након тога, венци су положени на Споменик палим припадницима војске, полиције и резервног састава 1991. – 1999. године. Испред Министарства унутрашњих послова, венац је положио помоћник директора Полиције генерал Дејан Луковић. Одавање почасти ослободиоцима града Крушевца, настављено је полагањем цвећа на Споменик страдалима у ратовима од 1912. до 1918.године (код Фонтане). Централни програм за који је био задужен Културни центар изведен је код Споменика црвеноармејцима на Расини. Испред Војске Републике Србије венац је положио командант Гарнизона Крушевац, Милоња Бубања.

По традицији, сваког 14.октобра, Град Крушевац отвара нове објекте различитих намена, на употребу грађанима Крушевца, са фокусом на младу популацију. Данашњи дан био је прилика да се у функцију пусти ново Прихватилиште за псе у оквиру ЈКП „Крушевац“. Како је изјавила градоначелница, пројекат је изведен у две фазе, а вредност инвестиције је око 19 милиона динара. План је да, проширењем капацитета, Прихватилиште постане регионално.

Крушевац је данас обогаћен још једним јединственим новим спортским објектом – Скејт парком и Памптреком. Отварању су присуствовала два министра – Братислав Гашић, министар унутрашњих послова и Зоран Гајић, министар спорта.

skejt 2023

На Тргу глумаца у Крушевцу, у оквиру програма обележавања Дана ослобођења Крушевца, отворени су  „Прозори сећања“ – Момиру Брадићу, Милији Вуковићу и Марку Живићу. Отварању „Прозора сећања“ присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, министар спорта Зоран Гајић, представници локалне самоуправе и породице глумаца.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

У Крушевачком позоришту, Свечаном академијом завршен је програм поводом Дана ослобођења града. Присуствовали су министри – унутрашњих послова Братислав Гашић и спорта Зоран Гајић, директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић, руководство града Крушевца, већници, одборници, делегација побратимског града Ставроса, привредници, представници цркве, војске, полиције, јавног и политичког живота…

akademija 2023

У обраћању градоначелнице Јасмине Палуровић који је потом уследио, на детаљнији начин су анализиране инвестиције и пројекти града Крушевца који су обележили годину од претходног Дана ослобођења. Свечаност је својом беседом уприличио и Његово Преосвештенство владика Давид. Закључни говор одржао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.