Dan Grada Kruševca – Vidovdan, obeležen je čitavim nizom manifestacija

Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu i odao počast povodom 629. godišnjice od boja na Kosovu.Ministar Đorđević izjavio je da Kosovska bitka, održana na Vidovdan 1389. godine, predstavlja simbol borbe za slobodu, protiv okupacije i protiv onih koji žele da srpskom narodu otmu ono što mu pripada.

ministar

Ministar je svim građanima Kruševca čestitao Dan grada i istakao da je Kruševac u prethodnih šest godina napredovao po svim pitanjima, ali da uvek ima prostora i za dalji razvoj.

Vence na Spomenik kosovskim junacima položili su i: gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Živojin Miloradović, direktor BIA Bratislav Gašić, delegacija Vojske republike Srbije , načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, delegacije pobratimskih gradova Odincovo, Krf, Bijeljina, Rmniku Vlčea, Žalec, Udruženje Kruševljana u Beogradu, SUBNOR, Rezervne vojne starešine, političke stranke i mnoge druge slobodarske organizacije i udruženja.

Gasic

Centralni događaj Dana grada, bilo je otkrivanje spomenika Kneginji Milici, na Trgu despota Stefana. Spomenik je otkrila gradonačelnica Jasmina   Palurović.

Milica1

Spomenik je osveštao poglavar SPC, patrijarh Irinej sa sveštenstvom Eparhije kruševačke na čelu sa vladikom Davidom, koji je rekao da je „kneginja Milica koja je imala osmoro dece, svojim divnim majčinskim primerom pokazala našem rodu, našim majkama, kako je časno i veliko biti majka“ i da je to primer „majkama da rađaju , kada nas je sve manje da popunimo prostore srpske“.

Milica2

Skulptura je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića, urađena je u bronzi, a sa postamentom je visoka 6 metara.

Povodom dana Grada – Vidovdana, održana je svečana sednica Skupštine grada Kruševca na kojoj su dodeljena tradicionalna priznanja i nagrade  najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

Dodeljena su priznanja: Vidovdanska nagrada, Plakete i Pohvale. DRAGI NESTOROVIĆ, bivši gradonačelnik Kruševca, posthumno je  odlikovan najvišim priznanjem grada Kruševca Vidovdanskom nagradom, za izuzetan doprinos ukupnom razvoju lokalne samouprave.