Predsednik Vučić otvorio fabriku “Kromberg&Schubert” u Kruševcu

Nemačka kompanija “Kromberg&Schubert” danas je u Kruševcu svečano otvorila novi proizvodni pogon koji se prostire na 23.000 kvadratnih metara. „Dovodićemo nove fabrike – hoćemo da zaposlimo Kruševac, da vratimo nadu u budućnost svima u Kruševcu, Ćićevcu, Varvarinu”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vrpcu su presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predstavnik kompanije Željko Matijević i direktor BIA Bratislav Gašić.

kromberg3

Brojni građani dočekali su predsednika Republike Srbije ispred kruga fabrike, nakon čega se on uputio na radni sastanak sa saradnicima, kome su prisustvovali i direktor BIE Bratislav Gašić, državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Jasmina Palurović i menadžment kompanije Kromberg i Šubert

Ova fabrika za proizvodnju kablova za auto industriju u prvoj fazi zaposliće 2.500 ljudi, a u drugoj 1.500. Ukupna vrednost investicije je 29 miliona evra. Ugovor o izgradnji fabrike potpisan je krajem 2016.godine, a prvi radnici već su ušli u proizvodne pogone.

Sa ovim činjenicama, prisutne je upoznao član Borda direktora Željko Matijević, dodavši da je Grad Kruševac ustupio zemljište i obezbedio infrastrukturne priključke i na taj način pomogao realizaciji prve grinfild investicije.

Kromberg&Šubert proizvodi kablove za nemačke proizvodne kompanije i na 40 lokacija u svetu zapošljava oko 50.000 radnika. Ukupan prihod prošle godine je iznosio 1,6 milijardi evra.

U svom obraćanju, gradonačelnik Jasmina Palurović je istakla da je Kruševac odabran u konkurenciji više gradova zahvaljujući uslovima koje je ponudio i povoljnoj poslovnoj klimi koja pruža mnoge benefite investitorima. Ona se zahvalila predsedniku Vučiću za trud koji je uložio da nemačka kompanija odabere naš grad za otvaranje fabrike i da je to nastavak politike koju je vodio kao premijer, sa velikom odgovornošću, posvećenošću i radom u interesu svih građana Srbije. Takođe je izrazila nadu za pomoć u dovođenju još nekog velikog investitora.

„Srbija je interesantna investiciona lokacija za nemačke kompanije, a 84% od ukupnog broja koje posluju u Srbiji, anketiranih od strane nemačko – srpske Privredne komore, potvrdilo je da će ponovo ovde investirati, bilo otvaranjem nove fabrike ili proširenjem proizvodnje“. Ovo su reči ambasadora SR Nemačke, Nj.E. g –dina Aksela Ditmana.

Ključni pozitivni faktori su: kvalitet i dostupnost lokalnih dobavljača, produktivnost i motivacija zaposlenih, kvalifikacije i obrazovanje i niski troškovi.

Glavni trgovinski partner Srbije je upravo Nemačka sa prošlogodišnjom spoljnotrgovinskom razmenom koja je premašila 4,3 milijarde evra. Tokom poslednje skoro dve decenije nemački partneri uložili su oko 2 milijarde evra, aktivno posluje oko 400 kompanija, sa oko 40 000 radnih mesta.

kromberg2

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj države da se nezaposlenost spusti ispod 10 odsto i dodao da će onda biti značajnije podignut životni standard.

„Mogli smo da se opredelimo za varijantu da ne idemo na dovođenje investitora koji otvaraju radno-intenzivne fabrike i da se hvalimo kako je prosek plata viši, ali nam onda 30 odsto stanovništva ne bi bilo zaposleno. Bolje je da imate dve niže plate, nego nijednu ili jednu“. Predsednik je ponovio da će pre kraja godine biti značajno povećane plate u javnom sektoru, kao i da će doći do povećanja minimalne cene rada, a plate će biti više ne samo u javnom već i u privatnom sektoru.

Vučić je na otvaranju takođe istakao da će Srbija ostati otvorena zemlja za sve koji žele da ulažu i u njoj rade, te da neće obustaviti podsticaje, jer novac stvara novac. Sada je svima postalo jasno da samo dve stvari ne mogu da se blokiraju, dodajući da je jedna – vreme, a druga – otvaranje fabrika u Srbiji.

Koliko god fabrika da sam do sada otvorio, a cifre neću da izgovaram, osim da nijednu nisam zatvorio, osećam svaki put uzbuđenje koje je teško opisati”, rekao je Vučić.

“Jedino što u Kruševcu danas nije za veliku radost je broj novorođene dece u ovoj godini. Moramo da uradimo još mnogo fabrika da bismo uslove napravili i da ljudi vide budućnost u ovom ali i svim drugim gradovima Srbije. Kruševac je drevna prestonica, a od nje ćemo napraviti modernu prestonicu napretka“.

Vučić je naglasio da će srpske vlasti nastaviti da ostaju posvećene postizanju napretka, miru, ali i kompromisu koji ne dira u elementarno dostojanstvo.