Dan pobede nad fašizmom

U Srbiji i Evropi danas se obeležava 9. maj  – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Devetog maja 1945.godine, nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju.

Rasinski upravni okrug i Grad Kruševac tradicionalno se pridružuju proslavi polaganjem venaca.

Načelnik  Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, gradonačelnica grada Kruševca Jasmina Palurović, predsednik Skupštine grada Živojin Miloradović, i delegacija SUBNOR –a prethodno su položili cveće na dve humke streljanih rodoljuba  na Slobodištu.

dan-pobede-1

Delegacije Grada i Okruga položile su vence i na Spomenik ruskom vojniku na Rasini, gde je u organizaciji kruševačkog Kulturnog centra priređen i prigodan program.

dan-pobede-2

Palim herojima u borbi protiv fašizma, počast su odale i delegacije Vojske Srbije, SUBNOR –a, političkih stranaka, Rezervnih vojnih starešina i drugih organizacija i udruženja za negovanje slobodarskih tradicija.

Inače, Drugi svetski rat je najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Stradalo je 50 miliona ljudi, od kojih su 30 miliona bili civili. Jugoslavija je evidentirala oko 1,7 miliona žrtava. U ratu je učestvovala 61 država sa 110 miliona vojnika.