ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА КРУШЕВЦА

Дана 14. 10. 2019. године, бројним програмима обележен је  велики јубилеј, 75 година од Дана ослобођења града Крушевца у Другом светском рату и Дана ослобођења у Првом светском рату.

Тим поводом, манифестација је традиционално отпочела полагањем цвећа на споменике погинулим херојима који су своје животе дали за слободу.  Делегације Града Крушевца и Расинског управног округа положиле су венце на хумке на Слободишту, Споменик палим припадницима војске, полиције и резервног састава од 1991. до 1999., Споменик српским ратницима на фонтани и Споменик косовским јунацима. Њима су се придружиле делегације Округа, СУБНОР –а, Ратних војних инвалида,  Војних пензионера, ветерана и бројних других организација и удружења која негују ослободилачке традиције.

У знак сећања на храбре руске војнике, који су своје животе дали у борби против фашизма за слободу Србије, положени су венци и на Споменик руским војницима на Расини. Том приликом, изведен је и пригодан културно – уметнички програм. Поред делегације Града, Расинског округа,  Војске Србије, венце су положиле и  делегације побратимских градова које су у посети Крушевцу – Бијељина, Липецк, Ставрос, Рмнику Влчеа, политичке странке, бројне организације и удружења за неговање ослободилачких традиција Србије.

Крушевац је, у част јубилеја Града, 75 година од ослобођења, добио још једну, нову парковску површину. Свечано је отворен Парк пријатељства, (у непосредној близини комплекса Затворених базена).

У Крушевачком позоришту одржана је Свечана академија поводом ослобођења града у Првом и Другом светском рату.

35

Бројним званицама у препуној сали Крушевачког позоришта обратила се градоначелница Јасмина Палуровић, која је најпре прочитала писмо бившег градоначелника, сада директора БИА Братислава Гашића. Градоначелница је након тога поздравила госте и честитала грађанима Дан ослобођења пригодним говором.

Tоком трајања Академије, посетиоци су имали прилику да погледају филм „Од октобра до октобра“ у продукцији РТК и уживају у уметничком програму који су припремили хор „Лазарице“, чланови КУД „14.октобар“ и глумци Крушевачког позоришта.