Gostovanje direktora Agencije za privatizaciju

Na sednici Socijalno – ekonomskog saveta, koja je održana dana 24.02.2015. godine, razmatrana je aktuelna situacija u preduzećima u restrukturiranju, u svetlu skorašnjeg zakonskog okončanja tog statusa i definisanja novog. Sastanak je vodio gradonačelnik Dragi Nestorović, a predloge i ideje Vlade i resornih organa, preneo je direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara. Prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Živan Nikolić i predstavnici menadžmenta, kao i sindikata preduzeća u restrukturiranju.

20150224.jpg

Kao pravci u kome će nastupati Agencija za privatizaciju, direktor Ljubomir Šubara, naveo je sledeće: najbolji model – izbor strateškog partnera u što bržem roku, zatim – primena unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), kao svojevrsnu zaštitu od prinudne naplate i poslednja opcija – stečaj, odnosno analiza interesa lokalnih samouprava i države u odnosu na takva preduzeća i nastupanje u skladu sa tim.

Od 188 stečajeva, ušlo se u 76 (preduzeća bez zaposlenih radnika), druga faza je stečaj u manjim firmama (do 5 zaposlenih), da bi se prešlo na veće fabrike. (ukupno oko 5.000 ljudi ). Država raspolaže sa oko 100 miliona dolara za okončanje ovih i drugih privatizacionih procesa i pomoć preduzećima, u šta se svakako ne ubraja isplata zaostalih zarada.

Agencija menja metodologiju rada, cilj je „prodati ne što skuplje, nego što bolje“ naglasio je Šubara. Preko investicija i zapošljavanja država će ubirati mnogo veće prihode nego od skupih prodaja koje se završavaju lošim ishodima i urušavanjem kapitala.

Govoreći konkretno o kruševačkim preduzećima u restrukturiranju, direktor Agencije za privatizaciju je izneo planove i mogućnosti.

Od korporacije „Trajal“ za sada je izvesno formiranje dva pravna lica čija će delatnost biti namenska proizvodnja, FAM će primeniti radnički konzorcijum sa UPPR, „Župa“ već ima veoma solidnog poslovnog partnera, a za preduzeće „Branko Perišić“ i Fabriku ulja zainteresovane su neke švajcarske kompanije. Kineski biznismeni najavili su učešće u pregovorima za „14.oktobar“, „Župu“, FAM i Trajal, a što se tiče nekada jedne od „najjačih“ fabrika u Kruševcu – IMK „14.oktobar“ – i tu je izvestan deo planiran za namensku proizvodnju. Za tekstilnu konfekciju „Crvena zvezda“ otvorena je mogućnost opstanka preduzeća putem prodaje imovine i seljenja proizvodnje u postojeću halu u Ribaru, a u odnosu na „Savremeni dom“ postoje neke inicijative stranih partnera.

Na sastanku je sugerisano kako radnicima, tako i poslovodstvima da se i sami aktivno uključe u izbor strateškog partnera, a Agencija će razmotriti sve zakonske mogućnosti sprovođenja takvih inicijativa.

Ostavite odgovor