Расински округ » Вести » Министар Бранко Ружић: Начелници округа у функцији реформе јавне управе

Министар Бранко Ружић: Начелници округа у функцији реформе јавне управе

Министар Бранко Ружић је на састанку са начелницима управних округа одржаном 15.11.2017. годинe у Ужицу рекао да је намера Министарства за државну управу и локалну самоуправу да се начелници округа на прави начин ставе у функцију реформе јавне управе, као и да се побољша њихов статус који није на завидном нивоу од 2001. године, како у територијалној организацији, тако и у политичком смислу.

„Проблеми су и мањак кадра, старосна доб преко 55 година и природни одлив инспектора. Упутићемо предлог Влади Србије за повећање броја инспектора и повећање техничке опремљености служби, како би се побољшао њих рад и ефикасност“, рекао је Ружић и истакао да ће се системски приступити решавању ових проблема.

BrankoRuzic

Ружић је указао да у неким управним окрузима раде само по један здравствени и санитарни инспектор, који имају велику одговорност јер брину о здрављу грађана и то се мора мењати.

Министар је нагласио и да је у циљу ефикаснијег рада Координациона комисија за инспекцијске службе потписала споразум са прекршајним судовима, што ће олакшати да пријаве које инспектори пишу буде ажурне, да не застаревају и да производе правно дејство.

„Већина локалних самоуправа ради у складу са законом, али имамо као рецидив прошлих времена презадуженост која се мора системски решити одлуком Владе Србије. Тај приступ обухватиће све јединице локалне самоуправе, а не само решавање дуга Крагујевца“, рекао је Ружић на састанку са начелницима округа у Ужицу.

Sastanak1

Током посете Ужицу одржан је радни састанак са начелницима управних округа са Косова и Метохије на коме су размотрена актуелна питања.